<p>Olaf hoopt snel weer toernooien te kunnen spelen (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Olaf hoopt snel weer toernooien te kunnen spelen (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Met talent en discipline behaalde Olaf de topsportstatus

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de dertienjarige Olaf Hermus. Hij wist al op jonge leeftijd wat hij wilde: badmintonnen. Zijn talent en discipline leverden hem zelfs de topsportstatus op.

Door Cheyenne Toetenel

Olaf zit in het eerste jaar van het vmbo voor sport & dans op het Thorbecke in Rotterdam. Dit is een middelbare school voor iedereen die iets met zijn of haar talent wil doen. Thorbecke is namelijk de grootste officiële Topsport Talentschool van Nederland. Olaf heeft zo’n topsportstatus en is het liefst de hele dag op de badmintonbaan te vinden.

Klein mannetje
Bij Olaf begon het al te kriebelen toen hij nog maar vijf jaar oud was. Dat kwam vooral door zijn oudere zus, die al langer badmintont dan hijzelf. Olaf was het kleine mannetje dat het enorm naar zijn zin had met een racket in zijn hand. “Mijn ouders hielden in eerste instantie vol dat ik moest wachten tot mijn zevende, totdat de trainer zei dat ik talent had. De sport heb ik nooit meer losgelaten”. Trainen deed hij geruime tijd bij BC TAB Fly Over, totdat hij niet verder kon groeien. “Vijf jaar geleden maakte ik de overstap naar Badmintonclub Delft, waar meer ruimte was om meer te bereiken. BC Delft is een club waar de sfeer goed is, de kinderen én ouders heel goed met elkaar omgaan”. Veel ouders badmintonnen zelf ook bij de senioren. “Het is niet alleen het spelletje wat leuk is, maar ook het sociale element. Jammer genoeg moeten we dat nu even missen door Corona”. Olaf traint niet alleen bij BC Delft, maar ook bij Badminton Training Center Delft en Regionaal Trainingscentrum (RTC) Den Haag.

Gescout
Dat Olaf traint bij het RTC en dat is ook direct de reden dat hij naar het Thorbecke gaat. “Bij het RTC kom je niet zomaar terecht, daarvoor moet je worden gescout. Mijn trainer heeft mij opgegeven voor de voorspeeldag op Papendal. Trainers van alle RTC’s komen dan kijken wat je kan. Drie jaar geleden deed ik mee en werd ik geselecteerd”. Die selectie leverde hem de topsportstatus op. Zijn lessen op de basisschool werden vanaf dat moment gecombineerd met twee intensieve trainingen bij RTC Den Haag. Vanaf dit jaar zijn dat vier trainingen per week, waar het Thorbecke als ‘school voor talenten’ ruimte voor creëert in de opleiding.

Trainen bij -5° C
Ondanks de coronamaatregelen is Olaf nog dagelijks aan het badmintonnen, al is dat nu wel buiten in plaats van in de hal. “Bij BC Delft trainen we twee keer per week: een keer op een veld van de TU Delft en een keer op een grasveld nabij Rugbyvereniging Delft. Bij BTC gaan de trainingen door op het veld naast de hal. Bij RTC Den Haag train ik vier ochtenden in de week; de ene keer op het sportveld bij Loosduinen en de andere keer op het strand. De trainingen van RTC gaan altijd door, zelfs bij vijf graden onder nul. We zijn daar allemaal topsporters, dus we willen ook graag”. Toernooien liggen momenteel stil, zowel regionaal als landelijk. Deze hoopt Olaf snel weer te mogen spelen. “Het Nederlands Kampioenschap zit eraan te komen eind juni, als het mag doorgaan. Daar werken we nu naartoe”.

Prestatie
Het regiokampioenschap noemt Olaf als zijn mooiste prestatie. “Dat gebeurde twee jaar geleden in de categorie ´onder 15´. Die winst leverde mij een hele grote beker op. In de onder 17 behaalde ik later de tweede plek. Inmiddels ben ik actief binnen de onder 19, dus ik speel tegen badmintonners die een stuk ouder zijn. Als je binnen een competitie de top 5 behaalt moet je namelijk een leeftijdscategorie hoger gaan spelen”. Dat Olaf op deze jonge leeftijd al op dit niveau speelt, heeft alles te maken met zijn talent én discipline. “Ik vind wel dat ik een harde werker ben. Kinderen waarmee ik bij RTC train zeggen dat ik veel zelfvertrouwen heb binnen de sport. Die eigenschap brengt mij verder en zorgt ervoor dat ik veel discipline heb. Iedere ochtend de wekker om 6 uur en om half 7 in de auto te zitten en kwart over 7 in de kou op het strand te badmintonnen. Je moet enthousiast zijn over de sport om dat vol te houden”. Al die intensieve trainingen doet hij met één doel in zijn hoofd: “Later hoop ik het hoogste van het hoogste te behalen. Dat is de officiële selectie (S1) die internationale wedstrijden speelt”.

Moeite waard
Badminton is een sport die niet door veel kinderen wordt gekozen op jonge leeftijd. Jammer, vindt Olaf. “Ga het gewoon een keer proberen. Dat is zeker de moeite waard. Bij BC Delft is iedereen welkom, van welk niveau dan ook”.

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten