Geert van der Poelgeest, Voorzitter Delfland. Foto: Koos Bommelé Tekst: Finn Rekveldt
Geert van der Poelgeest, Voorzitter Delfland. Foto: Koos Bommelé Tekst: Finn Rekveldt Foto: KOOS BOMMELE

‘Zorgen scholenschuif houden aan na onderzoek’

Algemeen

DELFT- Op 16 april presenteerde gemeente de resultaten van het onderzoek naar een groene campus in Tanthof, ook wel bekend als de scholenschuif. Op basis van de ruimtelijke studie van Onix NL en het verkeerskundige onderzoek van Antea zijn er drie hoofdmodellen gemaakt, waar nog wat optie tot variatie bijzit. Het is de bedoeling dat de reacties van werkgroepen waaronder die van een aantal bewoners worden meegenomen in het advies aan het college.

Door Finn Rekveldt

De scholenschuifkwestie sleept al jaren voort. Het plan om 6 scholen samen te voegen tot één groot complex op de locatie van de kinderboerderij en kindertuin Tanthof stuit al jaren op verzet. Bewoners en Stichting behoud kinderboerderij en kindertuin Tanthof zette zelfs een petitie op om de bouw van de megaschool te stoppen.

Stemming
De uitslagen van het onderzoek komen in een week waarin nogmaals bevestigd werd dat het draagvlak voor de scholenschuif niet erg groot is. Bewonersvereniging Heel Tanthof-Delft kwam met een open brief aan het college en de gemeenteraad, waarin de uitslagen van de poll die ze in januari uitzette op hun website bekend werden. In deze poll werden de respondenten gevraagd naar verschillende plekken voor de nieuwbouw van scholen. Maar liefst 85% vulde in voor het hergebruiken van huidige locaties van de scholen in de Tanthof te zijn. Voor Geert van der Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland bieden deze resultaten vooralsnog weinig positiefs. “We zijn totaal niet tevreden. Het mooie alternatief voor het bouwen op de plekken waar de scholen nu staat, wordt pas overwogen als de opties die nu zijn gepresenteerd niet lukken. De gemeente zit nog teveel in de bouwhouding.”

Gemeente Delft
Een woordvoerder van Gemeente Delft liet wat betreft burgerparticipatie het volgende weten; “De komende weken is tijd ingeruimd om in gesprek te gaan met betrokkenen en reacties vanuit de werkgroepen op te halen. Het college van B&W heeft nog geen besluit genomen en ziet uit naar hun reacties. Bij de gemeente wordt gekeken naar de verschillende modellen vanuit verschillende disciplines (milieu, ecologie, cultuurhistorie, onderwijs, stedenbouw, verkeer en financiën). Ook neemt de gemeente de reacties van betrokkenen hierin mee.” Het college zal op basis van alle input vanuit onderzoeken en reacties vanuit bewoners in juni een voorgenomen besluit nemen, dit zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad, waarop een definitief besluit volgt.