Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Bas van Duijvenbode

Algemeen

Bas maakte eerst vooral sketches op Tiktok, maar is nu veelal over gestapt op het maken van opmerkelijke nieuwtjes en gekke verhalen.

Waarom wilde je bij het mozaïek op de foto?
“Het is voor mij echt een plek die voor Delft staat, daarnaast ben ik hier vaak in de buurt te vinden.”

Hoe kwam je in aanraking met Tiktok?
“Ik zag op sociale media allemaal filmpjes voorbij komen van Tiktok en merkte dat de meningen erg verdeeld waren. Toch besloot ik het te downloaden en begon ik met sketches maken, bijvoorbeeld over relaties. Nadat ik ze op Tiktok had gezet legde ik mijn telefoon een paar uur weg. Toen ik weer keek waren er ineens duizenden meldingen, ik wist echt niet wat ik zag.”

Hoe gaat het proces van het maken van zo’n filmpje?
“Vaak sturen mensen mij een berichtje met een interessant verhaal en dan ga ik het uitzoeken. Ik vind het altijd leuk om een verhaal te vertellen waar mensen weinig van af weten. Bij de verhalen ben ik dus vooral bezig met informatie opzoeken en die weer samenvatten tot een script voor de video. Bij de sketches ben ik vooral bezig met de montage.”

Wat is voor jou het leukst aan het maken van deze filmpjes?
“Ik vind het vooral leuk om mensen wat nieuws te leren. Ik krijg daarvoor vaak positieve reacties en dat geeft mij weer motivatie en voldoening waardoor ik elke dag een video wil maken.”

Hoe kom je bij de opmerkelijke verhalen en nieuwtjes?
“Ik krijg vaak veel inspiratie van andere creators. Ik zie dan bijvoorbeeld een onderwerp in een Engelse YouTube video of ik lees een nieuwsartikel op internet dat mij erg interessant lijkt, dan probeer ik er vervolgens een Nederlandse draai aan te geven en het op mijn eigen manier te brengen.”

Wat is eigenlijk de doelgroep die je het meest aanspreekt?
“Voor het grootste gedeelte zijn dat kinderen. Hier vind ik het ook belangrijk om mijn verantwoordelijk te nemen. Ik maak bijvoorbeeld af en toe een beetje griezelige filmpjes. Dan is het wel heel belangrijk om te zorgen dat er een goed einde aan zit en dat het niet te heftig is. Ouders zien Tiktok al snel als een ‘kindvriendelijk’ platform. Maar ook op dit platform moet je alert zijn, daarom probeer ik mijn content toegankelijk te houden voor jong en oud.”

Waarom denk je dat de filmpjes zo aanslaan?
Het algoritme van Tiktok is daar heel bepalend in geweest. Als je video vaak helemaal af wordt gekeken, dan zetten ze je filmpje sneller op de zogenoemde ‘voor jou' pagina. Deze voor jou pagina is de pagina die iedereen gebruikt om nieuwe filmpjes te zien van accounts die ze nog niet volgen. Hierdoor kun je dus ook veel sneller een groot bereik krijgen dan bijvoorbeeld op YouTube het geval is.

Hoe reageerde je omgeving?
“Het werd aan het begin niet echt serieus genomen, en juist meer gezien als grap. Maar zodra mijn filmpjes veel werden bekeken begonnen mensen het echt wel te zien als een serieuze bezigheid voor mij.”

Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
“Ik kom vaak in de Kromstraat en ik zou het heel erg leuk vinden als er in die straat een grote uitgaansgelegenheid wordt gerealiseerd, zodat Delft meer gezien gaat worden als uitgaansstad.”