<p>Het aantal Covid-pati&euml;nten in het Delftse ziekenhuis schommelt per dag (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Het aantal Covid-patiënten in het Delftse ziekenhuis schommelt per dag (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

De aangekondigde versoepelingen roepen gemengde gevoelens op

DELFT - Terwijl dinsdag versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge was de druk op het zorgpersoneel van het Reinier de Graaf Gasthuis hoog. Het ziekenhuis lag op dat moment zelfs vol, volgens een anonieme longarts die zijn zorgen uitte op Twitter. De blijdschap die in de samenleving heerst over het feit dat we vanaf komende woensdag weer iets meer mogen, was dan ook niet bij iedereen aanwezig.

Door Cheyenne Toetenel

“Het Reinier de Graaf ligt dus, sinds vanmiddag helemaal vol. De ic, de Covid-afdeling en alle gewone afdelingen. Gewoon 0 plek. Dit heb ik, sinds ik er werk, nog nooit meegemaakt. Dus vriendelijk verzoek voor Delft/Westland e.o.: krijg geen acute aandoening vannacht.” Zo luidde de tweet die een, naar eigen zeggen, Delftse longarts plaatste onder de naam ThePulminator. “Het voelt soms alsof ik zelf deelnemer ben aan een Fieldlab evenement. Het evenement genaamd ‘de Nederlandse samenleving’, wat de regering gecreëerd heeft door een jaar lang wanbeleid. Alleen kan ik me niet herinneren dat ik me ervoor heb ingeschreven. En nu toch verdere versoepelingen. De regering laat de zorgmedewerkers, maar eigenlijk al haar onderdanen, voor de zoveelste keer enorm in de steek. Het beleid faalt aan alle kant. Daadkracht en visie ontbreekt. Code zwart was nog nooit zo nabij. Ik ben somber gestemd.”

Voller dan vol
Op de tweets klinken reacties van mensen die de drukte lijken te erkennen. Zo schrijft Bart: “Ik werk er inmiddels reeds twintig jaar als IC-verpleegkundige. En het is hier drukker dan druk en voller dan vol.” Ook spreken mensen van buiten het ziekenhuis over eigen ervaringen. Zo ook Monique: “Mijn schoonmoeder was gisteren dus inderdaad geweigerd, moest door naar Den Haag.”

Pieken
Vanuit het Reinier de Graaf wordt niet specifiek ingegaan op de beweringen van de Twitteraar. Wel laat de directievoorzitter van het Reinier de Graaf Gasthuis, Carina Hilders, in een reactie weten dat het aantal Covid-patiënten in het Delftse ziekenhuis fluctueert per dag. “Vaak kan het dagen stabiel blijven, maar soms hebben we te maken met een piek zoals dinsdagmiddag. Toen werden er in een tijdsbestek van een uur zeven Covid-patiënten binnengebracht op onze SEH. Deze situatie vroeg om extra inzet van personeel en bedden, ook omdat andere ziekenhuizen in de regio eveneens met grote drukte kampen. Gelukkig hebben we dit op kunnen vangen en hoefden we geen patiënten te weigeren.”

Druk
Hoewel veel Delftenaren blij zijn om vanaf woensdag weer een drankje te kunnen doen op het terras en te kunnen winkelen zonder afspraak, heersen zorgen bij het personeel van het Reinier de Graaf Gasthuis. De druk op de zorgverlening in het Delftse ziekenhuis is net zoals in andere ziekenhuizen in Nederland hoog. “De druk op onze medewerkers blijft onverminderd groot. Ze zijn moe, maar blijven overeind om iedereen die zorg nodig heeft de juiste en veilige zorg te kunnen blijven bieden. Nog steeds hebben we te maken met een grote toestroom aan Covid-patiënten, maar onze continuïteit van zorg is absoluut gegarandeerd. Mensen die acuut medische zorg nodig hebben kunnen altijd bij ons terecht.”

Gemengde gevoelens
Hilders zegt goed te begrijpen dat de aangekondigde versoepelingen, met alle risico’s op extra toename van Covid-patiënten naar het ziekenhuis, gemengde gevoelens oproepen bij de zorgprofessionals. “Ik hoop dat we snel een daling van het aantal besmettingen gaan zien. De snelheid van de landelijke vaccinatiestrategie is daarbij cruciaal. Tot die tijd roep ik iedereen op om nog vol te houden en de geldende coronaregels na te leven. Houd je aan de basisregels, blijf thuis bij klachten en kom voor afspraken op een van onze poliklinieken zo veel mogelijk alleen. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.”

Cheyenne Toetenel,
Meer berichten
 
CustomHtml_1