Afbeelding

Wat wil je later worden?

Algemeen

Wat je later worden wilt, staat voor sommige jonge mensen al jaren vast. Anderen hebben werkelijk geen idee. Als kleuter noemen ze standaard brandweerman of juf. Het is altijd al zo geweest dat sommige mensen van jongs af aan al weten waar ze voor in de wieg gelegd zijn en dat andere mensen gaandeweg hun plek in de wereld van de werkenden moeten vinden. Zij weten het op jongere leeftijd gewoon nog niet. 

Het is niet altijd makkelijk kiezen. Voor wie gaat studeren is de keuze aan studies enorm. Vanaf het moment dat jongeren de middelbare school verlaten en de oude rugzak inruilen voor bijvoorbeeld een Rains rugzak met laptopvak moeten ze richting bepalen. Dat loopt nog wel eens anders dan ze vooraf gedacht hadden omdat een studie niet bevalt, of omdat ze er toch niet zo geschikt voor zijn als aanvankelijk leek. Een nieuwe studie wordt opgepakt of er wordt voor een ander pad gekozen. 

Het gaat om het vinden van die juiste plek

Kiezen voor een bepaald beroep is voor veel mensen zo gemakkelijk niet. Studiekeuzebegeleiding en beroepskeuzetests kunnen uitsluitsel geven. Afhankelijk van interesses, persoonlijkheid en competenties kom je een aardig eind in je eigen richting. Wie op z’n plek zit en zich vooral op z’n plek voelt, doorloopt een studie vaak prima. En datzelfde geldt voor een werkplek. Daarom is het zo belangrijk om die juiste plek te vinden. Of het nu gaat om een studie of een werkplek. Wie iedere dag met zijn of haar Tommy Hilfiger tas met tegenzin naar schoolklas, collegezaal of kantoor moet, houdt het nooit lang vol. Lukt dat wel, dan doet dat niet veel goed voor het algehele welzijn. En dat is gewoonweg zonde. Zonde van de tijd, zonde van de energie. De zoektocht naar een geschikte plek is altijd de moeite waard. 

Flinke groei aan ICT’ers

De meeste mensen werken overigens in de bedrijfseconomische en administratieve beroepen, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2020). Deze beroepsgroepen groeiden met maar liefst met 81 duizend mensen ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook is er een stijging geconstateerd in beroepen in het openbaar bestuur, veiligheid, juridisch, ICT en welzijn. 

Het aantal mensen dat in dienstverlenende beroepen werkte daalde aanzienlijk. Evenals in technische beroepen, in de transport en logistiek. Tussen 2010 en 2020 is het aantal werkenden in de ICT beroepsgroep het meest gestegen. Van 275 duizend werkenden in 2010 naar 421 duizend in 2020 (+146 duizend).

Veel jongens willen professioneel sporter worden

Best grappig als je weet dat vrij weinig kinderen en jongeren al zullen zeggen dat ze ict’er gaan worden en later dagelijks met een crossbody tas met daarin een geavanceerde laptop naar kantoor gaan. Maar wat dan wel? Vriendenboeken.nl deed eerder onderzoek naar de beroepen waar kinderen over dromen. Zo’n vijftienhonderd kinderen gaven antwoord. Regelmatig weten ze wel een beetje de richting die ze uit willen, maar noemen ze geen specifiek beroep. Iets met dieren of iets met een medisch beroep, wordt vaak gezegd. Bijna een kwart van de kinderen heeft zelfs nog helemaal geen idee. 

Het zal je niet verbazen dat van de groep die het wel weet ruim twintig procent daarvan kiest voor het beroep van sporter. Dat zijn dan jongens. In de top 10 staat ook het beroep van ondernemer. Een eigen bedrijf beginnen scoort hoge ogen. Meisjes spraken vaak hun voorkeur uit voor een medisch beroep. Van verpleegkundige tot arts. Jongens spreken vaker over beroepen als brandweerman, vlogger, automonteur, game-ontwikkelaar. Meisjes zetten daar nagelstyliste, modeontwerpster en schoonheidsspecialiste tegenover. Het beroep van politieman of -vrouw haalt ook de hoogste regionen in die top 10. 

Een enkeling wil miljonair worden

Miljonair worden? Dat wil vijf procent van de jongens en één procent van de meisjes. Twaalf procent van de jongens en de meiden kiest voor het antwoord: vader of moeder worden. Architect, zangeres en springruiter zijn aan een opmars bezig en zullen over niet al te lange tijd in die top 10 belanden. Net als advocaat, (kinder-)psycholoog en chef-kok.