<p>Christelijke Lyceum Delft, 2018 (Foto: Esdor van Elten)</p>

Christelijke Lyceum Delft, 2018 (Foto: Esdor van Elten)

(Foto: Esdor van Elten)

Girls Day dit jaar digitaal bij het CLD

DELFT- Op 15 april vond het jaarlijkse (Dit keer digitale) evenement Girls Day plaats. Dit wordt elk jaar georganiseerd door VHTO (Expertisecentrum Genderdiversiteit in Bèta, techniek en IT) om meisjes in de brugklas kennis te laten maken met beroepen in de technische sector. Vrouwen zijn namelijk ondervertegenwoordigd in deze beroepsgroep. Door heel Nederland gingen scholen digitaal bij Nederlandse IT en techniek bedrijven langs om kennis te maken met het vak en hun leerlingen enthousiast te krijgen voor een baan in deze sector. In Delft deed de middelbare school Christelijk Lyceum Delft mee.

Door Finn Rekveldt

De dag begon om 10 uur met een landelijke, interactieve kick-off vanuit een studio in Amsterdam. Dit werd gepresenteerd door klokhuis-presentatrice Eva Cleven, en te gast waren Indie-zangeres Froukje en Minister van Onderwijs, Cultuur en wetenschap, Ingrid van Engelshoven. De kick-off bestond grotendeels uit een quizz met vragen over techniek. Daarin ging het bijvoorbeeld over wat mobiele telefoons kunnen betekenen voor het regenwoud. Er was ook een escaperoom, hierin moesten kinderen een wijk van stroom voorzien door vragen te beantwoorden over de toevoer van het elektriciteitsnet. Minister van Engelshoven benadrukte in haar bijdrage het belang van vrouwen in de technieksector en vertelde over een van haar favoriete initiatieven op het gebied van techniek, de ‘Ocean Clean Up’. Dit is een initiatief van TU Delft Student Boyan Slat om de plastic soep in de zee op te ruimen.

Christelijk Lyceum Delft
In Delft deed het CLD mee met Girls Day, waarvan 63 meisjes uit de Technasium stroom in de brugklas digitale bezoeken bij bedrijven aflegde. “Technasium leerlingen worden hiermee nog meer gemotiveerd om een opleiding in de IT of Techniek te overwegen” Aldus Jeanna de Haan-Topolscak, docent voor het vak O&O (onderzoeken en ontwerpen). “De leerlingen van het Technasium volgen binnen het vak O&O alles in het uitvoeren van bèta-technische projecten voor opdrachtgevers. Deze lessen bereiden leerlingen goed voor op een opleiding in de techniek.” De leerlingen van het CLD gingen deze keer op bezoek bij netwerkbedrijf AT&T en verzekeraar DSW; “De bedrijven hebben veel energie gestoken in de organisatie van de digitale bijeenkomsten, ze hadden goed nagedacht over de doelgroep en hoe je meisjes kan interesseren voor de IT.” Volgens Jeanna deden de leerlingen goed mee bij zowel de kick off als de bedrijfsbezoeken: “De interactiviteit van Girls Day verhoogde de betrokkenheid van de leerlingen en maakte het leuk, spannend en interessant.”

Meer berichten