<p>Afgelopen woensdag ging de overgang voorgoed dicht. <br>(Foto: Wilbert van Bijlert) &nbsp;</p>

Afgelopen woensdag ging de overgang voorgoed dicht.
(Foto: Wilbert van Bijlert)  

(Foto: )

Spoorovergang ‘t Haantje voorgoed gesloten

RIJSWIJK- In de avond van woensdag 14 april is overweg ’t Haantje tussen Rijswijk en Delft door Prorail definitief gesloten. Daarmee komt er een eind aan 174 jaar oude, soms pijnlijke, geschiedenis.

Buurtbewoner Wilbert van Bijlert tekende voor het blad Delf van historische vereniging Delfia Batavorum die geschiedenis op. “ Ooit was er zelfs een halte”, weet hij “Maar die werd zo weinig gebruikt dat die in 1903 werd afgeschaft.” Het Haantje kende ook de nodige ongelukken, zeker nadat in 1922 de spoorwegwet wijzigde en daardoor de overwegen niet meer door spoorwegbeambten bewaakt hoefden te worden. ‘ Een levensgevaarlijke toestand’, kopte een landelijke krant in 1926. Maar het duurde vervolgens nog vier jaar voor er ‘ flikkerlichten’ kwamen. En ook die konden niet alles voorkomen: zowel in 1946 en 1956 kwam een kind tijdens het spelen om. En anderen vonden de spoorwegovergang de geschikte plaats om zich het leven te benemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de spoorwegovergang het toneel van brute Duitse represailles: “In 1944 werden er tien onschuldige Haagse verzetsstrijders door de Duitsers neergeschoten omdat een verzetsgroep voor de tweede keer de spoorlijn had opgeblazen.”, vertelt Van Bijlert. Een klein herdenkingsmonument, opgericht in 1970, herinnert hier nog aan. “Hopelijk raakt dat, door de sluiting, niet in vergetelheid. Een fiets- en wandelpad naast het spoor zou dat kunnen voorkomen.”

Nu in de komende jaren het spoor tussen Rijswijk en Delft Campus verdubbeld wordt, vindt . ProRail het een goed moment om de overgang te sluiten. “De overweg is goed beveiligd, maar er is altijd een risico - hoe klein ook - op ongelukken. Overwegen kunnen bovendien storingen veroorzaken voor trein- en wegverkeer. Daarom ziet ProRail het liefst alle overwegen in Nederland op termijn verdwijnen”, laat de organisatie weten. Prorail werkt aan een alternatief: een nieuwe spooronderdoorgang, die eind juli open gaat.

Meer berichten