Het Huis van Meerten, wat het afgelopen weekend 3 dagen mee deed met de pilotevenementen. Foto: Koos Bommelé
Het Huis van Meerten, wat het afgelopen weekend 3 dagen mee deed met de pilotevenementen. Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Fieldlabs moeten ook Delft perspectief gaan bieden

Algemeen

DELFT- Deze week werd bekend dat onder andere Museum Prinsenhof en het Museumhuis Van Meerten aan de Oude Delft mee gaan doen aan de pilot test-evenementen van Fieldlab. Beide musea zullen voor drie dagen toegankelijk zijn met een negatieve corona sneltest. Deze evenementen zouden een nieuw perspectief kunnen bieden voor de cultuur, evenementen en de horeca sector in Delft.

Door Finn Rekveldt

Sinds het eerste Fieldlab evenement werd gehouden in februari, zijn de test-evenementen heel populair. Voor de pilot test evenementen van 9,10 en 11 april bij o.a. Museumhuis Van Meerten werden er landelijk al 10.000 testafspraken gemaakt via de site testen-voor-toegang.nl. De horecatestpilots in Utrecht zijn nog populairder; Meer dan 500.000 mensen probeerden daarvoor een plekje te bemachtigen, uiteindelijk konden daar 3000 mensen terecht. Deze maand worden er landelijk honderden evenementen georganiseerd. Het idee is simpel; In een tijdsspanne van 40 uur voor het evenement laat je je testen, vervolgens laat je aan de deur via de coronacheck app zien dat je negatief getest bent, en zodoende kun je naar binnen. De pilot evenementen die veelal plaats zullen vinden zijn wel iets anders dan de grootschalige fieldlabs. Bij de Fieldlab evenementen hoefde je de coronaregels niet meer in acht te nemen en bij de pilotevenementen moet dit wel. De regels hangen dus af van het type test evenement waar je heen gaat.

Evenementen
Nu Museum Prinsenhof en Museumhuis Van Meerten mee doen met de test-pilots in Delft, wordt het ook relevant voor Delftse bedrijven en bezoekers. Voor De Burgemeesters, een conceptbureau wat onder andere evenementen organiseert, bieden deze test evenementen nieuwe mogelijkheden; “Het betekent voor ons dat we hopelijk in de nabije toekomst weer evenementen mogen organiseren in deze nieuwe ‘test’ vorm of misschien wel zoals vanouds”, aldus Guy Verbeek, conceptmaker en eigenaar van het conceptbureau. “We zijn eigenlijk al sinds de start van de crisis bezig met het voorbereiden van evenementen, zowel evenementen in een scenario van een ‘open’ samenleving, als met een ‘gesloten’ samenleving. Bijvoorbeeld met een drive-in.” Ondanks de nieuwe mogelijkheden omtrent de fieldlabs en de pilotevenementen, is er nog heel veel onzekerheid. Vanwege de aanvraagtermijn van 16 weken voor grote evenementen, is het lastig om die op korte termijn te organiseren, voor bijvoorbeeld de zomer periode; “We zijn afhankelijk van heel veel verschillende factoren, waardoor we op dit moment vooral moeten wachten op versoepelingen en meer duidelijkheid over de maatregelen in de toekomst.” Voor de komende tijd is het volgens Verbeek daarom belangrijk dat de gemeente gaat meewerken aan een vliegende start: “Wat gemeenten op het gebied van terrassen doen met de horeca, is ook iets waar wij als organisatoren veel aan kunnen hebben. Het geven van ruimte is heel erg belangrijk, zodat we dit jaar weer de benodigde vliegende start kunnen maken als sector.”

Horeca
Omdat de pilot in Utrecht met de horeca zo succesvol was, zou dit voor de Delftse horeca ook aantrekkelijk kunnen zijn. “de fieldlabs worden vooral vanuit het rijk opgelegd. Wij als Delftse horeca sector hebben daar echt niet veel in te zeggen”, aldus Jon Cornelese, Voorzitter Koninklijk Horeca Delft. “De testpilot zou een optie kunnen zijn voor ons, het voordeel is dat we daarmee na een lange periode van dichte zaken weer kunnen kijken naar heropening.” Toch ziet Cornelese er weinig in op de korte termijn, omdat er nog teveel onduidelijk is omtrent de heropening. “Veel horecaondernemers weten ook lastig waar ze aan toe zijn. Er is op dit moment geen datum waarvan we weten: dan kunnen we weer open. Dat perspectief op heropening en de praktische kant van hoe we dat moeten gaan doen missen we echt.”

Onderwijs
In het onderwijs wordt er ook gewerkt aan heropening met een negatieve coronatest. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is bezig om deze maand in het hoger onderwijs meer fysieke lessen aan te bieden voor studenten met een negatieve testuitslag. Een woordvoerder van de TU Delft liet echter weten dat er vanuit hen nog geen duidelijk beeld is over het hervatten van het onderwijs, dit zal waarschijnlijk na de persconferentie van volgende week duidelijker worden. Wel werd er op de site van TU Delft in februari aangegeven dat ze bezig zijn met meer fysiek werkplekken voor studenten op de campus. Uit een grote pilot met een digitale teststraat in het hoger onderwijs in Brabant blijkt dat het in principe goed werkt, maar dat de testbereidheid in veel gevallen (vooral bij studenten) laag is.

Testsamenleving
Er is ook een kanttekening bij de organisatie van de fieldlabs. De landelijke media meldde eerder deze week dat er in totaal 700 miljoen euro is begroot voor de komende 5 maanden voor de test evenementen, exclusief de prijs van een test die in de proeffase nog voor rekening van de overheid komt. Daarnaast is het op het moment nog onduidelijk hoe lang de pilot evenementen nodig zijn en wanneer er meer versoepelingen mogelijk zijn. Die beslissingen moeten echt vanuit het rijk komen.

Gemeente Delft
Een woordvoerder van Gemeente Delft laat weten dat de mogelijkheden voor evenementen, culturele instellingen en de horeca veelal afhangen van het landelijke beleid. “In Delft hanteren we de landelijke regels en dat blijven we doen. De gemeente is graag bereid zo veel mogelijk medewerking te verlenen. Dat gebeurt dan in overleg met betrokken organisatoren, ondernemers horeca en binnen de mogelijkheden, zodat het veilig kan.” Wat betreft de initiatieven die bijvoorbeeld gemeente Amsterdam neemt voor het herstel van de evenementensector, zegt de gemeente het volgende; “Wij stellen de komende periode een visie op om Delft uit de lockdown te laten komen en te herstellen van de coronacrisis. Hiervoor kijken wij naar alle ruimte die er geboden wordt vanuit landelijk beleid.”

Landelijk beleid
Op dinsdag 13 april is er weer een nieuwe persconferentie, het kabinet denkt op het moment aan versoepeling voor eind april. Het gaat hier dan, mits de cijfers het toelaten over de afschaffing van de avondklok, opening van de terrassen, gedeeltelijke opening van het hoger onderwijs en winkels en zeer waarschijnlijk een versoepeling van de bezoekregels.

Voor Delft op zondag TV is reporter Demi de straat opgegaan om Delftenaren te vragen wat ze vinden van de testevenementen, dit is te zien op op het YouTube-kanaal Delft op zondag TV.