Foto: AUGUSTO BIZZI

Toptalent Quincy (19) in actie op het Jeugd-WK schermen

PIJNACKER- Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook Quincy Dualeh (19), die deze week op het JWK Schermen in Cairo de ‘floret’ kruist met internationale toppers in het jeugdschermen.

Toen in maart 2020 Nederland in lockdown ging, werden alle aankomende toernooien geschrapt en kon er niet meer getraind worden. Gelukkig kon Quincy na lange tijd enkel krachttrainingen te hebben gedaan, vanwege zijn niveau later in het jaar mee trainen met de nationale selectie in Amsterdam. 1,5 maand geleden werd bekend dat het JWK in Caïro kon doorgaan. Dit nieuws kwam onverwacht, omdat er al bijna een jaar niks kon in de schermsport. “Tussen juni en oktober heb ik goed kunnen trainen, daarna alleen krachttrainen. Toen we het nieuws hoorde van het JWK kon ik gelukkig in februari meetrainen met de nationale selectie. Dit geeft mij wel een goed gevoel over de voorbereiding.” aldus Quincy. Niet iedereen uit de ploeg die afreist vanuit Nederland kan meetrainen, sommigen hebben al langere tijd niet kunnen schermen.

Schermen
Quincy begon met schermen door zijn pleegvader Floris, die trainer was bij de Haagse schermvereniging Ter Weer. “Als je vader vaak op de schermvereniging te vinden is, is het natuurlijk een kwestie van tijd voor je het zelf een keer probeert. De meeste mensen komen niet zo snel in aanmerking met schermen. Ik zou hen willen adviseren om het gewoon een keer te proberen. In de meeste leeftijdscategorieën kun je meedoen en je hoeft niet meteen afgetraind te zijn.”
Volgens Quincy is schermen juist leuk omdat het zo gevarieerd is: “De sport is niet alleen fysiek uitdagend, maar juist ook mentaal. In wedstrijden gaat het er echt om dat je je acties goed timet zodat je je tegenstanders van de wijs brengt” .Strategie is bij schermen een belangrijk onderdeel, zo krijgt degene die als eerste een aanval inzet voorrang, oftewel het recht van aanval. Indien de tegenstander vervolgens een aanval pareert herwint diegene het recht van aanval. Er zijn ook verschillende zwaarden. Zo heb je de sabel, de degen en de floret. De floret is het wapen waarmee Quincy wedstrijden speelt. “Als schermer houd je je meestal bezig met 1 wapen. Ik train heel af en toe met een degen, maar de floret is voor mij echt het fijnst.” De plaatsen waar je je tegenstanders mag treffen verschillen per wapen. Zo mag je met de Floret enkel de romp, dus niet de armen of benen, treffen.

Professioneel
Nadat Quincy begon, ging hij steeds meer regionale toernooien spelen en winnen. “Doordat je bij de kleine toernooien veel successen behaalt, rol je vanzelf door naar grotere toernooien.” In 2018 maakte Quincy de overstap naar Amsterdam voor zijn trainingen. In 2019 behaalde hij op het NK senioren een bronzen medaille. “Op die toernooien leer je mentaal gefocust blijven en dat komt heel goed van pas in de schermsport”.

School
Sinds 2020 studeert Quincy Sociologie aan de Vrije universiteit in Amsterdam. “Van alleen schermen kun je niet echt leven, daarom is het belangrijk om te studeren.” Hierdoor moet hij nu zijn studie combineren met zijn topsport carrière; “Het is best wel goed te combineren. Je moet soms wat dingen opofferen in je vrije tijd, zeker op dit niveau maar zelfs met die opoffering is het voor mij nog steeds heel goed mogelijk om een sociaal leven te leiden.”

Cairo
Vanwege corona liep het toernooi anders dan verwacht voor Quincy, hij lag er in de tweede ronde uit. Volgens Quincy waren de omstandigheden niet de enige reden voor dit resultaat; “Ik had dit zelf natuurlijk ook graag anders gezien, maar dit hoort ook bij sport. Ik reken mij mijn prestaties altijd heel persoonlijk aan en zal niet zo snel de schuld geven aan omstandigheden of de voorbereiding.
Zeker nu niet, want meer landen hadden last van de beperkingen die het coronavirus met zich mee brachten.” Toch blijft Quincy optimistisch over zijn reis naar Caïro, juist nu; “Het neemt allemaal niet weg dat ik heel dankbaar ben dat ik hier heb mogen staan en Nederland heb mogen vertegenwoordigen. Ik ben zeker een paar ervaringen rijker die mij goed kunnen helpen in de toekomst.”

Toekomst
Het volgende toernooi wat op de planning staat is het Senioren EK in Bulgarije deze zomer. In juni reist de selectie die in Amsterdam trainen af naar de stad Plovdiv.

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten