v.l.n.r. Jelle Boonstra, Jan Spruit, burgemeester Van Bijsterveldt en Gaston Badoux. (Foto: Koos Bommele)  Jelle Boonstra, Jan Spruit,
v.l.n.r. Jelle Boonstra, Jan Spruit, burgemeester Van Bijsterveldt en Gaston Badoux. (Foto: Koos Bommele) Jelle Boonstra, Jan Spruit, Foto: KOOS BOMMELE

De Blauwe Steen moet weer gaan malen

Algemeen

DELFT – Burgemeester Marja van Bijsterveldt nam afgelopen donderdag 8 april een miniatuur molensteen in ontvangst uit handen van Gaston Badoux van Molenwinkel Ambacht. Het was het startschot voor de actie ‘De Blauwe Steen moet weer malen’.

Door Esdor van Elten

Met de actie ‘De Blauwe Steen moet weer Malen’ wil het bestuur van Molen de Roos geld ophalen om een koppel molenstenen van meer dan honderd jaar oud te laten herstellen en weer in gebruik te laten nemen.

Blauwe gloed
“De stenen werden een paar jaar geleden gevonden bij de bouw van de treintunnel”, vertelt molenaar Jan Spruit, die wel weet waar ze vandaan komen: “In 1927 ging Molen de Roos over van het malen van meel voor brood naar het malen voor veevoeder”, vertelt hij. “Daar waren andere stenen voor nodig. Deze zijn toen uit de molen gehaald en naast de molen neergelegd. Vervolgens zijn ze de grond ingezakt.” De naam ‘Blauwe Steen’ komt van de steensoort; lavasteen uit de Eiffel die van zichzelf een blauwe gloed heeft.

Scherpsel
Om de stenen weer geschikt te maken om te kunnen malen moeten ze worden hersteld. “De steen is door het Delftse natuursteenbedrijf Schols en ‘t Hart pro deo smaller gezaagd. Molensteenmaker Hans Titulaer uit Malden gaat nu het ‘scherpsel’, de maalkant van de steen vernieuwen. Dat is heel specialistisch werk.” Als de maalstenen dan weer helemaal in orde zijn, gaan ze de huidige stenen vervangen. “Dat wordt nog een hele klus, want ze wegen al gauw zo’n 1200 kilo en moeten er dus met een kraan ingehesen worden”, aldus Jan. Maar is dat eenmaal gebeurd, dan gaan de bewoners van Delft die meel, of het brood dat daarvan gemaakt wordt, uit De Roos betrekken, er zeker wat van merken: “We kunnen veel fijner malen”, verwacht Gaston. “Het meel dat we straks maken is van betere kwaliteit.”

Tegenprestatie
Maar voor het zover is moet er dus nog wel wat gebeuren. En het restaureren van molenstenen kost veel geld. “Alles bij elkaar zijn de kosten voor het hele project geraamd op ongeveer 27.000 euro”, vertelt Jelle Boonstra, lid van het bestuur van Stichting De Delftse Molen. “10.000 daarvan willen we ophalen met een crowdfundingsproject. We hopen dat vele Delftenaren een steentje willen bijdragen aan het herstel van de Blauwe Steen.”
De miniatuur molensteen, waarvan de burgemeester er één in ontvangst mocht nemen, krijg je als donateur als je 10 euro bijdraagt. “Ze zijn gemaakt door cliënten van Dagbesteding Doel bij GGZ Delfland. Een aantal van hen werkt ook als vrijwilliger op de molen.” Wie 15 euro bijdraagt kan bij Molenwinkel Ambacht een zakje pannenkoekenmeel komen halen. Ook bij het doneren van andere bedragen, van 50, 100, 200 en 250 euro, kun je een passende tegenprestatie verwachten. Kijk voor meer informatie daarover op www.molenfonds.nl onder het kopje ‘crowdfunding’.
De ultieme tegenprestatie is misschien wel dat je naam in de Blauwe Steen wordt gegraveerd. Daarvoor moet je dan wel 1000 euro neertellen. Maar wie wil dat nou niet? Een ander donatiebedrag in je hoofd? “We verloten ook 8 tickets voor een bakworkshop van Thijs. Thijs stond in de finale van Heel Holland Bakt en hij geeft een leuke workshop op donderdagavond 22 april. Onder de donateurs verloten we de tickets!”

Op donderdag was er al meer dan 4000 euro ingezameld.