<p>Foto: Koos Bommel&eacute;</p>

Foto: Koos Bommelé

(Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een gouden rand: Liszy Jonkers

DELFT- Ooit was Liszy Jonkers (62) werkneemster in een kindertehuis. Maar sinds beroepsmatig werken niet meer gaat, werkt ze als vrijwilliger. Sinds 2 jaar is dat bij Jessehof interkerkelijk diaconaal centrum te Delft.

Door Finn Rekveldt

Vrijwilliger
“Toen het moment kwam dat ik beroepsmatig niet meer kon werken, Ben ik juist gaan kijken naar wat ik nog wel kon. Na 7 jaar mentor te zijn geweest van een Alzheimer patiënt, kreeg ik toch weer de drang om met groepen mensen te werken.” Ze werkte in de jaren voor het Jessehof onder andere voor het Rode kruis. Hierna zocht Liszy actief naar vrijwilligerswerk met groepen mensen maar vond in eerste instantie niets wat bij haar paste. Via haar filosofieclub waar ze elke week over complexe politiek thema’s discussieert, werd ze getipt over het Jessehof. Ze wist niet van het bestaan af, maar toen ze op de site had gekeken en een gesprek had gehad stapte ze meteen in.

Jessehof
Jessehof is een inloophuis met een katholieke grondslag. Veel kerken in Delft werken hierin samen, daarom is er ook voor elke vrijwilligersdienst een gebed met een opening en een gebed. Voor Liszy is dat nieuw; “Ik ben zelf protestants, dus ik was dat niet gewend.” Liszy haalt vooral voldoening uit haar vrijwilligerswerk. “Ik leer heel veel van de mensen die hier komen. Sommige mensen die hier komen leven van zo’n 50 euro per week, als je met hun een praatje maakt word je echt even met beide benen op de grond gezet.” Liszy vind het vooral leuk om gesprekken te voeren met de mensen. “Laatst was er een vrouw die mij vertelde dat ze geen vriezer heeft, omdat dat teveel geld en stroom kost. Ik ben toen gaan nadenken of dat nou een basisbehoefte is of niet. Ik kijk daardoor heel erg anders naar dat soort dingen.” Er komen voor Liszy ook heel veel positieve dingen uit de Jessehof: “Elke keer als ik daar een dienst heb kan ik zo lachen met de mensen.”

Locatie
Op de site van Jessehof kun je elke dag een nieuwe bijbelvers vinden, dit wordt aangeboden vanuit het Nederlands Bijbelgenootschap. Er is ook nog de mogelijkheid om de Jessehof te huren als ruimte, ze zijn hier wel restrictief in, de huurder moet niet botsen met de grondslag van de organisatie van de Jessehof. Eerder dit jaar vierde de Jessehof haar 9 jarig bestaan, normaal gesproken is er elke jaar een feestje, maar vanwege corona was dit helaas niet mogelijk. Door corona kunnen mensen helaas ook niet elke moment binnenlopen, ze moeten zich van te voren aanmelden.

Inloop
Bij de Jessehof is het vooral een inloopcentrum. Mensen krijgen de ruimte om er te zijn, koffie te drinken en elkaar te ontmoeten. Sommige mensen die er komen lezen in de bijbel, praten wat bij of hebben het over de ontwikkelingen in hun leven. “Het kan soms heel diepgaand zijn, maar ook gezellig. Het is maar net wie je voor je hebt. Elke dag is daarom ook weer anders. Het belangrijkste is dat we luisteren naar elkaars ervaringen.” Vanwege corona is de inloopsituatie nu wat anders, er mogen 12 mensen naar binnen in de plaats van 50 en alles moet coronaproof. Activiteiten zoals biljart en klaverjassen kunnen daardoor niet doorgaan. De Jessehof is door corona op dinsdag, woensdag en zondag, maar de rest van de week op specifieke tijden open.

Voldoening
Door haar vrijwilligerswerk voelt ze veel voldoening in het leven. “Je leert een hoop mensen kennen in dit werk, dat maakt het heel erg leuk. Ik ben daardoor ook een ontzettend tevreden mens. Ik heb bijvoorbeeld bollen in de tuin, als die uitgroeien kan ik daar minutenlang naar staren. Voldoening voelen is zo belangrijk. Die voel ik bijvoorbeeld ook door mijn geloof in Jezus.”

Oproep
Als vrijwilliger bij de Jessehof krijg je veel cursussen. Daarnaast heb je ook een contract en je bent ook goed verzekerd. “Ik hoop dat de mensen die dit lezen en op zoek zijn naar vrijwilligerswerk het komen proberen. Dat zou ik heel erg mooi vinden.” Kijk voor meer informatie op jessehof.nl

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl !

Liszy Jonkers

Meer berichten