Ik hoop dat ik binnenkort weer volop ‘live’ in gesprek kan met bewoners en ondernemers
Ik hoop dat ik binnenkort weer volop ‘live’ in gesprek kan met bewoners en ondernemers Foto: Willem de Bie

Politiek: Tessa van den Berg - VVD

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Stadsbelangen (2), Groep Stoelinga (3) en Onafhankelijk Delft (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Tessa van den Berg van de VVD.

Wat doe je naast je raadswerk?
In mijn dagelijkse leven werk ik als interim-manager bij de gemeente Haarlemmermeer. Ik ben in ambtelijke dienst, maar heb binnen de gemeente steeds verschillende, kortdurende interim-klussen. Soms op het gebied van IT, dan weer op het gebied van Financiën en op dit moment als manager binnen het sociaal domein. Verder sport ik graag: van in mijn eentje een flink stuk wielrennen tot samen met mijn teamgenoten volleyballen. Vanwege de coronacrisis houd ik het nu vooral bij het wielrennen en af en toe een rondje hardlopen door Delftse Hout. En gelukkig kunnen we sinds kort weer in kleine groepjes beachvolleyballen op één van de beachvelden die Delft rijk is.

Waarom koos je voor de VVD?
Ik houd van het optimisme en de doenersmentaliteit van de VVD. De partij denkt in mogelijkheden en oplossingen. Maar daarin heb je wel nadrukkelijk een eigen verantwoordelijkheid. Nederland biedt ontzettend veel kansen op het gebied van wonen, werken, onderwijs en vrije tijd. Maar die kansen moet je soms wel zelf creëren of op zijn minst grijpen als ze zich voor doen. En voor wie dat echt nodig is, kan en moet de overheid natuurlijk een vangnet blijven bieden.

Wat vind je van de landelijke verkiezingsuitslag?
Als actief lid van de VVD is het natuurlijk heel mooi om te zien dat we al vier keer op rij de landelijke verkiezingen hebben gewonnen. Ook dit keer weer. Ik denk dat veel mensen hebben gezien dat Rutte en de VVD ons door een ontzettend ingewikkelde crisis proberen te loodsen. Dat vraagt soms om heel lastige beslissingen, lef en vooral leiderschap.
Wat bijzonder is aan deze landelijke verkiezingen, is dat er twee Delftse VVD-kandidaten mee hebben gedaan: onze voormalig fractievoorzitter Bart Smals en onze wethouder Hatte van der Woude. Vanuit onze Delftse campagnecommissie is er heel hard gewerkt beide kandidaten flink in de spotlights te zetten. Afgelopen week heeft Hatte haar ontslag als wethouder moeten indienen omdat ze nu de Tweede Kamer in gaat. Gelukkig hebben we een waardige opvolger gevonden in oud-wethouder Lennart Harpe.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt je daarin?
Ik ben op dit moment vooral bezig met onderwerpen als de energietransitie, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en het gemeentelijk afvalbeleid. Dat zijn allemaal heel ‘zichtbare’ onderwerpen: het gaat immers over de verwarming van je huis, over hoe onze straten en parken er uit zien, over de bereikbaarheid van en binnen onze stad of over de wijze waarop je grof afval kwijt kunt en wat je daar voor betaalt. Tot mijn installatie als raadslid had ik van al deze onderwerpen misschien nog wel het minst op met de energietransitie. De energietransitie voelde voor mij als een ver-van-mijn-bed show, waar op lokaal niveau maar weinig echte keuzes in te maken zijn. Hoe anders sta ik daar inmiddels in! Juist als VVD benadrukken we voortdurend de uitgangspunten voor een succesvolle energietransitie. De energietransitie doen we er niet ‘even’ bij, maar vraagt om een concreet plan van aanpak. Met een realistische planning, die stap voor stap, en wijk voor wijk, laat zien wat er wanneer moet of gaat gebeuren. En natuurlijk staan ook betaalbaarheid en effectiviteit voor ons voorop. Samen met een slimme groep VVD-leden hebben we nagedacht over de vertaling van deze aandachtspunten naar een heel concrete checklist. Die kunnen we er als raadsleden bij elk voorstel op het gebied van energie en duurzaamheid bij pakken om een goed oordeel te kunnen vellen.
Wat heb je voor de Delftse bevolking bereikt?
Ik ben er van overtuigd dat ik namens de VVD kleine bijdragen heb kunnen leveren aan meer scherpte in de discussies en voorstellen op met name het gebied van energie en mobiliteit. Maar misschien nog wel veel trotser ben ik op wat we als VVD-fractie hebben bereikt, samen met mijn fractiegenoten en onze (inmiddels oud-)wethouder Hatte. In Delft zijn we een relatief kleine politieke partij, maar we hebben veel impact en blijven voortdurend aansturen op zo laag mogelijke lasten voor inwoners en ondernemers, op het creëren van banen voor zowel de denkers als de doeners en op een gebalanceerd woningaanbod.

Wat betekent de corona-crisis voor jou als raadslid?
Ik denk dat ik en alle andere raadsleden minder effectief kunnen zijn nu bijna alle overleggen, presentaties en gesprekken met inwoners en ondernemers digitaal plaatsvinden.

Wat kijk ik er ontzettend naar uit om gewoon weer door de stad te lopen en daar mensen te spreken of een kop koffie te drinken. Of om gewoon weer in de raadszaal de debatten te kunnen voeren, in plaats van via de Whatsapp een letter ‘ i ‘ te moeten sturen om de voorzitter te vragen een ander raadslid te interrumperen. We zitten inmiddels een jaar in deze crisis, maar het went nog steeds niet.

Politiek gezien, wat kunnen we in 2021 van je verwachten?
Het jaar 2021 zal een bijzonder jaar zijn. Hopelijk komen we zo goed en gezond mogelijk met elkaar uit de coronacrisis, kunnen de restaurants, terrassen en winkels weer open, zijn we allemaal gevaccineerd en kunnen kinderen weer ‘normaal’ naar school. Hopelijk krijgen we de rode cijfers in de gemeentelijke begroting weer in het zwart. En kunnen we ons goed gaan voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen begin volgend jaar.

Ik hoop dat ik binnenkort weer volop ‘live’ in gesprek kan met bewoners en ondernemers. En natuurlijk in debat met de andere raadsleden.