Afbeelding

Verschillen verzekeringsregels per gemeente?

Ingezonden

Als je gaat verhuizen naar een nieuwe gemeente weet je dat je te maken gaat krijgen met andere regels en belastingen. Maar hoe zit dat met verzekeringen, verschillen de verzekeringsregels ook van plek tot plek? Vooral als je naar de andere kant van het land verhuist, of het verschil tussen je oude en nieuwe woonsituatie nogal groot is – denk grote stad naar speldeknop of andersom – zou je wel eens het idee kunnen krijgen dat het wat verzekeringen betreft ook anders zal zijn. En dat klopt…gedeeltelijk.

Het verschil zit hem echter niet in de regels omtrent verzekeren. In Nederlands zijn deze namelijk landelijk vastgesteld, en binnen die regelgeving is het afsluiten van een verzekering behoorlijk vrijblijvend. In die zin dat alleen een zorgverzekering absoluut verplicht is. Daarnaast zijn er een aantal verzekeringen alleen in bepaalde omstandigheden verplicht.

Zo is een motorvoertuigverzekering alleen verplicht is als je een motorvoertuig voor de deur hebt staan. Een opstalverzekering alleen voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. En een overlijdensrisicoverzekering is wettelijk niet verplicht, maar als je een hypotheek afsluit kan je hypotheekverstrekker het je verplichten. Maar al deze regels gelden dus landelijk, er zijn geen lokale uitzonderingen of aanvullingen.

Wat is er dan wel anders per gemeente?
Als het verschil per gemeente niet in de regelgeving zit, waar dan wel? Simpel, in de portemonnee. De premies voor met name een opstal-, inboedelverzekering en motorrijtuig-/autoverzekering zijn sterk afhankelijk van waar je woont. De verzekeraars delen Nederland op in verschillende regio’s aan de hand van hoe groot het risico op schade – en dus een claim – is, en passen hun premies daarop aan. Dus wat te doen bij verhuis? Precies, meteen je verzekeringen updaten, want doe je dat niet dan is de kans dat je oververzekerd of – erger nog – onderverzekerd bent.

Premie opstalverzekering
Sluit je een opstalverzekering af voor je nieuwe huis, dan wil de verzekeraar van alles daarover weten. Onder andere of het een rijtjeshuis, hoekhuis, twee-onder-een-kap of luxe villa is, wat de bouwaard is (steen of hout), wat de staat is van het onderhoud, de herbouwwaarde én je woonplaats. Aan de hand daarvan bepalen ze de premie. In extreme gevallen kan het zelfs zijn dat een woning wordt geweigerd vanwege een ‘riskante’ ligging.

Premie inboedelverzekering
Ook bij het afsluiten van een inboedelverzekering is naast allerlei informatie over gezinssamenstelling, leeftijd, netto maandinkomen en woonoppervlak ook weer je woonplaats van belang. Verzekeraars baseren de premie van je inboedelverzekering deels op de buurt waar je woont. Sterker nog, soms verschillen de premies per postcode, straat en zelfs huisnummer! Dat noemen ze microzoning. Ze bepalen hiermee bijna tot op de millimeter of je in een risicogebied woont. Dus verhuis je van speldeknop naar een middelgrote stad als Delft, dan betaal je waarschijnlijk iets meer premie vanwege een grotere kans op diefstal.

Premie autoverzekering
Autoverzekeringen zijn bijna berucht om hun premieverschillen. Verzekeraars stemmen hun premie af op het bestuurders- of risicoprofiel. Dat wil zeggen leeftijd, schadevrije jaren, aantal kilometers per jaar, allerlei gegevens van de auto, én weer je woonplaats. De meeste autoverzekeraars passen – net als bij een inboedelverzekering – geavanceerde microzoning toe. Dus ook hier kan de premie hoger of lager uitvallen alleen al door de letters in je postcode of je huisnummer. En dat kan zowel positief als negatief op jaarbasis letterlijk honderden euro’s schelen.