René Slegtenhorst had gehoopt de laatste competitie van zijn twintig seizoenen tellende trainerscarrière af te maken, maar de KNVB besliste halverwege vorige week dat de competities niet worden uitgespeeld. (foto: Roel van Dorsten)
René Slegtenhorst had gehoopt de laatste competitie van zijn twintig seizoenen tellende trainerscarrière af te maken, maar de KNVB besliste halverwege vorige week dat de competities niet worden uitgespeeld. (foto: Roel van Dorsten)

Competities gestaakt, trainers en clubs zitten alles behalve stil

Algemeen

DELFT - De KNVB maakte halverwege vorige week duidelijk dat de amateurvoetbalcompetities dit seizoen niet meer worden hervat.

Voor René Slegtenhorst betekent dit dat hij op zondag 11 oktober tegen Voorschoten ‘97 in principe zijn laatste wedstrijd als hoofdtrainer bij DHL coachte. “En dat is natuurlijk wel een beetje gek. Van tevoren weet je dat je je laatste seizoen ingaat, maar dat het zo afloopt, weet je natuurlijk niet. Ik heb er nog wel over nagedacht of dit wel de manier is waarop ik wil stoppen, maar als ik door zou gaan, zou dat betekenen dat ik er nog anderhalf jaar aan vast zou moeten plakken. Dat vind ik teveel van het goede. Ik heb hier de afgelopen zes jaar met heel veel plezier gewerkt, maar het is mooi geweest.”
Slegtenhorst begon het seizoen met grote verwachtingen. “Na de overschrijvingen dacht ik dat we hoge ogen konden gooien, maar uit bij ODB moest ik daarop terugkomen. Het is jammer dat het seizoen zo is afgelopen. Nu hoop ik vooral nog dat we in de komende maanden nog wat oefenwedstrijden kunnen spelen, want voetballen is toch het leukst.”

Bezig blijven
In de afgelopen maanden zat Slegtenhorst niet stil. “Want we zijn op die sneeuwweek na elke week wel bezig gebleven. Eerst was dat in koppeltjes van vier, later in groepjes van twee en straks, als jongeren tot 25 jaar met meer bij elkaar mogen sporten, gaan we verder met grotere groepjes. Je ziet aan die jongens dat ze genieten van het samen sporten, ook al is het anders dan ze gewend zijn. Met Paul Koekenberg en Wout Toet hebben we leuke trainingsvormen bedacht en zo blijven we bezig. Verder heb ik het idee dat het met de club goed gaat, al kan ik natuurlijk geen uitspraken doen over de financiële situatie.”
De oefenmeester kijkt terug op twintig mooie jaren. “Maar nu is het tijd om andere dingen te doen: zelf wedstrijden kijken, zo nu en dan een stedentripje. Dat kon al die jaren niet en nu moeten we het daar van nemen.”

Doorgaan
Ook Peter de Jong, voorzitter van DSVP, was voornemens zijn taken neer te leggen. “Ik was van plan om er afgelopen november, na twaalfenhalf jaar, een punt achter te zetten. Toen in maart corona toesloeg, vond ik het niet verantwoord om de taken over te dragen. In deze tijd vereist besturen ervaring en kennis van de club.”
Spijt van deze beslissing heeft de bestuurder geen moment. “Het loopt als een tierelier op de club. In het afgelopen jaar zijn er heel wat lang gekoesterde projecten gerealiseerd. We zijn begonnen met DSVP-TV, waarbij wedstrijden vanuit huis kunnen worden gevolgd en we zijn bezig met een tevredenheidsonderzoek. Verder is het veld een kwartslag gedraaid, is er tijd voor onderhoud en zijn we hard op weg een nieuwe tribune te realiseren.” Ook in figuurlijk opzicht staan er zaken in de steigers. “Zo zien we dat de jongens- en meisjesafdeling steeds beter samenwerken. Door de week wordt er hard getraind en door de vele vrijwilligers worden veel onderlinge toernooien voor de jeugd georganiseerd. Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier de jeugd in deze vreemde tijd beleeft. Datzelfde geldt voor de selectieteams, die volledig volgens de RIVM-richtlijnen trainen op zaterdag. Het enige jammere is dat er voor onze senioren zaalteams geen oplossing te bedenken is.”
Het enthousiasme bij de jeugd heeft een positief bij-effect: “Want steeds meer ouders melden zich aan als leider, scheidsrechter of grensrechter. Overigens hebben we in het afgelopen jaar honderdvijftig nieuwe leden mogen verwelkomen. Ik merk dat door onze fantastische vrijwilligers al dingen worden opgepakt, voordat ik er zelf aan gedacht heb. Dat is heel fijn en ik denk dat we als club sterker uit deze periode komen.”

Niet verrassend
Voor Chris van Beurden, doelpuntenmaker van Schipluiden, kwam het besluit van de KNVB niet als een verrassing. “Al had ik wel anders gehoopt. Toen het testen en het vaccineren op gang kwam, dacht ik dat er misschien nog wel een aangepaste vorm van de competitie mogelijk was. Dat is helaas niet het geval.”
Ook de trainingen lopen anders dan Van Beurden had gehoopt. “De trainers doen hun best om binnen de geldende beperkingen leuke trainingen te bedenken en dat gaat ze goed af, maar uiteindelijk speel je toch het liefst een partijtje of -beter nog- een wedstrijd. Voor spelers van onder de 27 zijn de regels wat opgerekt, maar voor mij zit dat er niet in. Gelukkig is het gezelligheidsaspect na de trainingen er nog wel, al is het natuurlijk wel anders op anderhalve meter.”
Toch hoopt Van Beurden dat hij zijn laatste wedstrijd van het seizoen nog niet heeft gespeeld. “Als er versoepelingen zijn, willen de Westlandse clubs onderling een competitie houden. Dat zou fijn zijn. Mocht dat niet lukken, dan heb ik er vertrouwen in dat alles volgend seizoen weer ‘normaal’ is, al is het de vraag hoe we er dan conditioneel voorstaan.”