Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Amy Koreneef

Algemeen

Amy Koreneef (19) ontwikkelde samen met vier medestudenten een ‘doe-kalender’ om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken.

Waarom wilde je bij het Blauwe Hart op de foto?
“Dit past goed bij het initiatief waar wij mee bezig zijn. Met onze doe-kalender ‘Plezier met Piet’ willen wij eenzame ouderen een hart onder de riem steken.”

Vanwaar dit initiatief?
“Als studenten Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden kregen wij de opdracht om een bedrijfje op te starten, waarbij we een maatschappelijk probleem aanpakken. Met ons groepje kwamen wij al snel op eenzaamheid, wat in de coronacrisis een toenemend probleem is. Verveling is een factor die dit mede veroorzaakt. Om de dagelijkse sleur te doorbreken, bedachten wij de doe-kalender.”

Hoe ziet die doe-kalender eruit?
“Elke dag wordt een activiteit aangeboden. Dat zijn knutselopdrachten, kleurplaten, recepten, puzzels, weetjes en opdrachten. Het personage Piet spreekt de ouderen toe om toch een soort interactie te creëren.”

Vanwaar ‘Plezier met Piet’?
“De wens om een personage in te brengen hadden wij al. Het moest een makkelijke en herkenbare naam zijn. De naam Piet klinkt ook wel goed in onze slogan: Elke dag een blaadje met Piet als maatje.”

Hoe zijn jullie tot de activiteiten gekomen?
“Wij zijn het gesprek aangegaan met ouderen en hebben ze gevraagd naar hun behoeften. Zij gaven aan dat zij puzzelboekjes, kleurplaten en knutselopdrachten leuk vinden, dus hebben wij die elementen toegevoegd. Actieve opdrachten die wij zelf essentieel vinden ook. Zo is er bijvoorbeeld de opdracht om een vriend op te bellen en door ons opgezette gespreksonderwerpen te behandelen, een cadeautje voor de buren te maken of een wandeling te maken en mensen aan te spreken. Zo willen we ouderen in beweging houden én stimuleren om contact te leggen met anderen.”

Dus jullie bestrijden eenzaamheid zowel direct als indirect?
“Dat klopt. Door de opdrachten neemt verveling af, waardoor zij zich minder eenzaam zullen voelen. En daarnaast komen ze natuurlijk echt met meer mensen in contact.”

Waar is de kalender te koop?
“Op onze website pleziermetpiet.nl. Per verkochte kalender doneren wij een euro aan Gouden Dagen. Deze stichting zet zich in voor eenzame ouderen, dus het sluit goed aan op ons doel.”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik zorgen voor meer ontmoetingsplekken in Delft, zoals parkjes waar jong en oud samenkomen. Door de sociale interactie neemt eenzaamheid af.”