<p>Kiezen tussen trainen en lesgeven is voor Ester momenteel geen optie (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Kiezen tussen trainen en lesgeven is voor Ester momenteel geen optie (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

‘Turnen is het altijd al geweest voor mij’

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de zeventienjarige Ester van Gilst, die helemaal verweven is met Gymnastiekvereniging DOK-Delft. Zelf turnen vindt ze leuk, maar daarnaast doet zij vooral haar best om de opleiding tot turntrainster succesvol af te ronden.

Door Cheyenne Toetenel

Ester zit in het tweede jaar van de mbo-opleiding Manager Retail niveau 4. Nu haar lessen digitaal plaatsvinden, is het extra zuur dat ook haar turnlessen geen doorgang vinden tijdens de lockdown. Want turnen, dat doet zij het liefst.

Passie
“Turnen doe ik officieel vanaf mijn zesde jaar, maar toen ik vier was deed ik al aan gymnastiek”, vertelt de turnster. “Mijn oudere zus turnde op dat moment al en ook mijn moeder heeft een turnverleden. De passie voor turnen is dan ook echt door ons gezin heen gegaan.” Omdat die liefde voor de sport al op jonge leeftijd aanwezig was, was het uitproberen van andere sporten overbodig. “Voor mij is turnen het altijd al geweest. Buiten de gymlessen op school heb ik dan ook nooit een andere sport beoefend.”

Uitdagend
Volgens Ester zorgen meerdere aspecten er voor dat haar interesse bij deze sport ligt. “Turnen is mooi om te zien, gezellig met het team, maar het is ook spannend. Het leren van iets nieuws is uitdagend, zeker met acrobatiek. Er zitten risico’s aan de oefeningen die je doet, dus het is belangrijk om een goede voorbereiding mee te nemen in het proces als je iets nieuws uitprobeert. En natuurlijk is het mooi als je de uitdaging aanneemt en jezelf zo ontwikkelt dat het lukt.”

Band
Hoewel de keuze voor DOK in eerste instantie enkel werd gemaakt om de korte afstand vanaf huis, heeft Ester een sterke binding opgebouwd met de vereniging. “Ik train met meiden en trainsters die ik al heel lang ken en heb een supergezellige groep, dus ik ben hier helemaal op mijn plek.” Ester maakt deel uit van de 13+-groep. “Wij trainen eens per week twee uur en krijgen daarin de ruimte om onszelf vrij te ontwikkelen. Wedstrijden doen we vooral onderling, al zijn die natuurlijk al even niet meer mogelijk. Het is vooral jammer dat onze trainingen ook zijn stopgezet, want ik kan niet wachten om de zaal weer in te gaan en te sporten.”

Trainster
Naast het trainen met haar eigen groep, geeft Ester ook turnlessen aan jongere kinderen. “Toen ik dertien jaar oud was kwam mijn trainster naar mij toen en vroeg zij mij of het mij leuk leek om haar te gaan helpen met lesgeven. Daarover was ik meteen enthousiast, dus ben ik op donderdagen gaan lesgeven. Mijn trainster heeft mij daarin helemaal getraind en daarnaast heb ik de cursus Assistent Leider niveau 2 gevolgd. Die heb ik succesvol afgerond, dus ik heb de vaardigheden om de kinderen te helpen en trainingen te organiseren.” In niet-lockdowntijd assisteert Ester de trainster van de donderdaggroepen. “Die dagen geef ik twee uur les, eerst aan kinderen van 6 tot 8 jaar en daarna aan kinderen van 8 tot 13 jaar. Dat is super om te doen, omdat ik zelf natuurlijk ook die trainingen heb gehad. Om die nu zelf te mogen geven aan jongere kinderen is leuk. Al helemaal als hun proces zichtbaar wordt. Als ze binnenkomen kunnen ze soms niet eens een koprol maken, maar een paar jaar later zie je ze van alles en nog wat doen op de balk.”

Keuzes
Kiezen tussen trainen en lesgeven is voor Ester momenteel geen optie. “Het zijn voor mij twee totaal verschillende dingen die ik beide graag doe.” In beide onderdelen van haar ‘turncarrière’ heeft zij ook zo haar kwaliteiten. “Ik ben een van de lenigste turnsters uit mijn groep, dus dat komt goed van pas tijdens het zelf turnen. En voor het lesgeven geldt dat ik dankzij mijn eigen ervaringen goed weet hoe de kinderen in elkaar steken en hoe ik ze wat kan aanleren. Dit maakt het makkelijker om wat op ze over te brengen. Ik heb de kinderen ook goed leren kennen, waardoor ik weet hoe je de een moet sturen en de ander moet behandelen. Zo krijgen ze allemaal op eigen niveau les.” Momenteel is Ester bezig met de niveau 3 opleiding, zodat zij voortaan niet als assistent voor de groepen hoeft te staan, maar als turntrainster. “Het behalen van dat diploma is nu eerst mijn doel. Of ik nog verder wil gaan weet ik niet, want de mbo-opleiding die ik nu volg is natuurlijk iets totaal anders. Maar feit is wel dat ik sport heel belangrijk vind en het heel dichtbij mij ligt, dus zolang ik nog kan blijven turnen en training geven blijf ik dat zeker doen!”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Cheyenne Toetenel
Meer berichten