'Ik ben van mening dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen ongeacht afkomst, familie of voorkeuren'
'Ik ben van mening dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen ongeacht afkomst, familie of voorkeuren' Foto: PR Groen Links

Politiek: Timo Töns - GroenLinks

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Stadsbelangen (2), Groep Stoelinga (3) en Onafhankelijk Delft (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Timo Töns van GroenLinks.

Wat doe je naast je raadswerk?
Ik studeer Transport en Planning aan de Technische Universiteit hier in Delft. Komend jaar ga ik afstuderen met de focus op openbaar vervoer. Waarom maken reizigers de keuzes die ze maken en hoe moet een transport optie ontworpen worden om reizigers aan te trekken; dat zijn de vragen die in in mijn studie probeer te beantwoorden. Daarnaast houd ik me erg bezig met klussen in huis; het is mooi om je resultaat te zien van je eigen werk en vooral afgelopen week heb ik erg genoten van mijn nieuwe isolatie.

Wie is als het over politiek gaat je grote voorbeeld?
Ik heb bewondering voor politici die vooruit durven te kijken, ongeacht de plaats en tijd waar ze zich in bevinden. Ondanks dat ik niet een specifiek persoon als voorbeeld heb, is een goed voorbeeld van iemand die vooropliep op zijn tijd in de energietransitie, Jimmy Carter. Aan het begin van zijn presidentschap liet hij zonnepanelen installeren op het Witte Huis. Dat was eind jaren ’70, voordat hernieuwbare energie op een enkele agenda stond. Dat het niet in de tijd paste, was duidelijk toen ze vier jaar later werden weggehaald. Toch is het een mooi voorbeeld van iemand die zijn visie ondanks zijn omgeving uit voerde. Het nastreven van zo’n ideaal ondanks een terughoudende omgeving is iets waar ik veel bewondering voor heb.

Waarom koos je voor GroenLinks?
Ik wilde graag politiek actief worden tijdens mijn studententijd. De keuze voor GroenLinks heb ik gemaakt omdat de idealen waar de partij voor staat goed aansluiten bij mijn wereldbeeld. Klimaatverandering is een urgent probleem dat stevig aangepakt moet worden. Daarnaast is sociale rechtvaardigheid iets waar mijn idealen overeenkomen met die van GroenLinks. Ik ben van mening dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen ongeacht afkomst, familie of voorkeuren.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt je daarin?
Verkeer en vervoer zijn onderwerpen die mij erg trekken. Het zijn onderwerpen waar iedereen een mening over heeft en die komen zeker niet altijd overeen. Ook ligt het onderwerp zeer dicht bij de inhoud van mijn opleiding. Soms is het wat lastig om mijn technische kennis los te koppelen van het politieke debat, maar het gaat uiteindelijk om heel wezenlijke veranderingen in de openbare ruimte en gaat echt over een politieke afweging. Die veranderingen maken het onderwerp mobiliteit voor mij erg interessant, want je kan hier echt iets zichtbaars verbeteren.

Een ander onderwerp waar ik me op focus is de Energie- en Warmtetransitie. De gevolgen van klimaatverandering zijn immens en om deze in te perken zullen we minder afhankelijk moeten zijn van olie en gas. We zullen met zijn alle op zoek moeten gaan naar manieren om onze huizen anders te verwarmen dan met gas. Dit is een enorme opdracht met grote uitdagingen, deze complexiteit maakt het tegelijkertijd een van de meest interessante opdrachten waar we voor staan.

Wat heb je voor de Delftse bevolking bereikt?
Afgelopen tijd heb ik mij erg beziggehouden met het Mobiliteitsprogramma Delft 2040. Hierin wordt het beeld geschetst hoe het Delftse vervoer eruit moet zien in de toekomst. Hier heb ik nog meer aandacht gevraagd voor de fiets in dit toekomstplaatje. Betere doorgaande fietsroutes, maar ook fijnere fietsroutes door de groengebieden rond de stad. Door in te zetten op de fietser, voetganger en nieuwe vormen van mobiliteit gaan we in de stad de ruimte die ontstaat voor een kleinere vraag voor auto’s, gebruiken voor groen, speelruimte, parkeerplaatsen voor fietsen en nog heel veel meer.

Daarnaast draagt het mobiliteitsplan bij aan de doelstellingen van Delft als het gaat om luchtkwaliteit, verkeersveiligheid, geluidsoverlast en ga zo maar door. Ook heb ik in de totstandkoming hiervan gezorgd voor een versterking van de visie op deelmobiliteit, dit moet het makkelijker maken voor iedereen om van A naar B te komen.

Wat zou je in jouw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
De warmtetransitie in Delft gaat gestaag door en het is van belang dat dat gebeurt. Het is belangrijk om het ondanks het tempo zorgvuldig uit te voeren. Deze transitie gaat iedereen aan en dus moeten er gezorgd worden dat iedereen mee kan doen. Het mag niet zo zijn dat verschillen in rijkdom vergroot worden doordat mensen niet mee kunnen doen aan de transitie. Iedereen moet in staat zijn om zich aan te sluiten op een alternatieve warmtebron en om in een geïsoleerd huis te wonen. Ik ga me ervoor inzetten dat dit boven aan de agenda blijft staan van de warmtetransitie.

Zou je aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Ik zou het meer willen hebben over onderwerpen die echt verschil maken voor de inwoners van Delft. Natuurlijk moet er af en toe een begrotingswijziging worden besproken die puur technisch is, maar zo nu en dan besteden we hier wel erg veel tijd aan. Die tijd zou ik liever besteden om dieper op een onderwerp in te gaan dat echt een verschil gaat maken. Door meer in gesprek te gaan over die onderwerpen in bijvoorbeeld de nieuwe beeldvormende activiteiten.

Politiek gezien, wat kunnen we in 2021 van je verwachten?
Mijn politieke voornemens zijn om als het weer kan in gesprek te gaan met de bewoners van Delft over de eerste stappen die we gaan maken om het doel voor 2040 uit het mobiliteitsplan te verwezenlijken en concreet invulling hieraan te geven.