Ontdekken, ontwikkelen en ontplooien
<p>Is het Gymnasium Novum misschien ook iets voor jou? (Foto: Henriette Guest)</p>

Is het Gymnasium Novum misschien ook iets voor jou? (Foto: Henriette Guest)

(Foto: Henriette Guest)

Ontdekken, ontwikkelen en ontplooien

VOORGBURG - Een leven lang leren! Dat is waar veel mensen naar streven. Maar sluit dat wat je moet leren, aan bij wat je wil leren? Ontdek waar je kansen liggen op Gymnasium Novum.

De leerlingen van groep 8 moeten de komende weken op zoek naar een middelbare school. “Hoewel Delft een aantal goede scholen heeft, mist het een eigen categoraal gymnasium”, vertelt Michel Zorge, de rector van Gymnasium Novum. “Natuurlijk kun je VWO doen op een scholengemeenschap en voor die keuze zijn ook allerlei argumenten te bedenken. Maar als je op zoek bent naar een school waar je als leerling extra uitdaging kunt vinden, waar de klassieken geen bijzaak zijn, waar je je eigen talenten kunt ontdekken en je jezelf verder ontplooien, dan is een categoraal gymnasium de beste keuze”, aldus de rector.

Kleine school
Fietsend langs de Vliet ben je vanuit Delft al snel in Voorburg, waar Gymnasium Novum inmiddels een gevestigde naam is. “In 2021 vieren we ons vijftienjarig bestaan, voortgekomen uit het Huygenslyceum en College het Loo. Het is een relatief kleine school, zeker vergeleken met de grote scholen in Delft. Het voordeel van een kleine school is dat de leerlingen elkaar snel leren kennen en dat ook de aansluiting bij leerlingen uit andere jaren snel en makkelijk gaat. Met een actieve leerlingenraad en commissies zoals de toneelclub, de feestcommissie en het debatteam hebben leerlingen meer dan genoeg mogelijkheden om zich persoonlijk te ontwikkelen.”

At vitam paramus
“Hoewel de norm op de middelbare school het verkrijgen van kennis is, vinden we het op Gymnasium Novum minstens zo belangrijk om de leerlingen zich persoonlijk te laten ontwikkelen. Het leren van allerlei soorten vaardigheden is daar een onderdeel van. In de samenleving van nu is het essentieel om te kunnen samenwerken, maar ook om te kunnen plannen en ‘out of the box’ oplossingen te bedenken voor hedendaagse problemen. Door daar op al op school ruim aandacht aan te besteden, kunnen onze leerlingen zich op meer voorbereiden dan alleen op het diploma. At vitam paramus (we bereiden ons voor op het leven) is het motto van de school, en dat kan vooral op een gymnasium in alle geledingen van de school goed terugkomen.”

Ontwikkelen
Op Gymnasium Novum leren de leerlingen dus niet alleen voor hun overgang en diploma. “Een goed voorbeeld hiervan is onze wekelijkse Novumdag. De leerlingen leren hier niet in traditionele lessen, maar ontdekken waar ze goed in zijn, of waar ze nog een uitdaging hebben liggen. Ze ontwikkelen zich van enthousiaste brugger tot jongvolwassene. En zij kunnen juist door zich te richten op allerlei vaardigheden, hun talenten maximaal ontplooien. En juist in de situatie waarin we begin 2021 met elkaar zitten is je voorbereiden op meer dan een diploma van groot belang.

Open dag
Op zaterdag 30 januari van 10:00 tot 13:00 biedt de school een open dag aan. Vanwege de coronamaatregelen kun je op de digitale manier kennis maken met de school. Geïnteresseerden kunnen zich via een aanmeldformulier aanmelden voor de open dag. Kijk op de nieuwe website, www.gymnasiumnovum.nl voor meer informatie over de school, of meld je meteen aan op www.naarhetnovum.nl!

Meer berichten