Hemd van het lijf: Hans Steenks
<p>Hans Steenks met zijn boek voor het oude pakhuis van zijn grootvader. (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Hans Steenks met zijn boek voor het oude pakhuis van zijn grootvader. (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Hemd van het lijf: Hans Steenks

Hans Steenks (70) schreef een boek over de pioniers en eerste bewoners van het Westerkwartier.

Waarom wilde u hier op de foto?
“Mijn opa vertrok vroeger vanaf hier met zijn sleperswagen - met paarden ervoor - richting de parallelweg. Een bijzondere herinnering.”

Waar gaat het boek over?
“Over wie er eigenlijk in het Westerkwartier woonden voordat de wijk gebouwd werd. Ik ben op zoek gegaan naar de pioniers: de eerste melkboeren, slagers, kappers en anderen die zich hier vestigden.”

Waarom wilde u hier een boek over schrijven?
“Mijn moeder is in deze wijk geboren, mijn opa heeft hier huizen gebouwd en is er zelf ook gaan wonen. Ik woon in het huis waar mijn moeder is geboren en heb allemaal historie om mij heen. Er zijn eerder twee boeken over de wijk verschenen, maar ik wilde nog wat dieper graven.”

Wat is het meest bijzondere dat u bent tegengekomen?
“Het verhaal van melkboer van Zwaanswijk beschreef de situatie in 1885 heel goed en daar had ik tijdens het schrijven veel steun aan. Verder hebben eigenlijk alle 58 verhalen iets speciaals.”

Hoe kwam u aan die informatie?
“Ik ben in het archief gedoken en heb veel op de computer gevonden. Een plattegrond van het stratenplan van 1878 was mijn houvast: de eerste straatjes stonden daar al op getekend.”

Hoe lang bent u daarmee bezig geweest?
“Een jaar of vijf. Door corona wilde ik mijn hoofd wat leger maken, dus ben ik in juli begonnen met schrijven. Daar had ik geen zin in, maar wilde het ook wel goed op papier zetten. In december was ik klaar!”

Welke boodschap heeft het boek?
“Ik wil deze arbeiderswijk in een historisch zonnetje zetten. Zelf ben ik ook arbeider geweest en ik weet hoeveel moeite het kost om ergens mee te starten. Vroeger was dat nog moeilijker. Dus het is vooral een stukje waardering.”

Waar kunnen mensen het boek kopen?
“Geïnteresseerden kunnen mailen naar hans.steenks@casema.nl.. Op 30 januari kunnen zij het dan tussen 14:00 en 16:30 ophalen aan de Pootstraat 12.”

Als ik burgemeester van Delft was...
“... zou ik bomen terugplaatsen in de Nieuwe Schoolstraat. Er stonden prachtige bomen, maar die zijn weg gehaald omdat het riool aangepast werd. De boom die bij ons voor de deur stond heb ik zelf nog geplant, want ik was tuinman. Nu staan er alleen afgezaagde stammen, helaas.”

Meer berichten