Jos de Mooij en de installateur bij de 'toegangspoort' tot het TU-gebied (Foto: Koos Bommelé)
Jos de Mooij en de installateur bij de 'toegangspoort' tot het TU-gebied (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Viaduct vormt verlichte toegangspoort Delft Technology Park

Algemeen

DELFT – Het viaduct op de Schoemakerstraat, onder de Kruithuisweg, is sinds deze week verlicht. De ambitie die Stichting Gebiedsfonds Delft Technology Park (SGDTP) had om een opvallende toegangspoort tot het TU-gebied te creëren, is daarmee een feit.

“Vanuit het bestuur van SGDTP ontstond al enkele jaren terug het idee om wat meer kleur te geven aan het gebied”, vertelt voorzitter Jos de Mooij. “Vanuit dit idee is een grootschalig project ontstaan, waaraan toestemming is verleend door onder meer de gemeente en de provincie. Livingprojects heeft een bijzondere verlichtingsinstallatie ontworpen voor onder het viaduct, welke is geplaatst door het Delftse bedrijf DK Groep. Stedin, ook gevestigd in Delft, heeft het stroomkastje geplaatst.”

Viaduct
In eerste instantie had de start van het project praktische redenen. “Het viaduct was donker, zeker in de wintertijd. Dat was de reden voor SGDTP om na te denken over het aanbrengen van verlichting, voor meer zicht en veiligheid.” Bij het besluit om het viaduct te gaan verlichten, werd ook gesproken over de wens om het project te laten aansluiten bij het gebied. “In het TU-gebied staan innovatie en techniek centraal, dus we vonden dat de verlichting op die aspecten moest aansluiten. Livingprojects kwam daarop met een ontwerp waarin innovatieve verlichting zich aanpast aan de omgeving. Door bewegingssensoren beweegt het licht als het ware met je mee als je eronderdoor rijdt. Daarnaast biedt de installatie ons de mogelijkheid de kleuren te schakeren en op het seizoen te laten reageren.” Jaap Langhout, projectcoördinator Delft Technology Park, vult aan: “De dynamische verlichting creëert als het ware een aantrekkelijke toegangspoort tot het gebied, die de mensen bijblijft. Ook straks, met het nieuwe theater voor de musical over Willem van Oranje ten zuiden van de TU Campus, zal het verlichte viaduct een functie hebben. Als bezoekers van de musical vanaf de snelweg de Schoemakerstraat oprijden, zullen ze het TU-gebied naar alle waarschijnlijkheid een stuk kleurrijker bestempelen dan ze voorheen hadden gedaan.” Vanaf donderdag 14 januari is de verlichting in volle glorie te bewonderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding