Het nieuwe kantoor van ZO makelaars aan de Van Foreestweg 4.
Het nieuwe kantoor van ZO makelaars aan de Van Foreestweg 4.

Energielabel nodig voor plaatsing op Funda

wonen

DELFT - De wetgeving voor het energielabel is per 1 januari 2021 aangescherpt. Het wordt verplicht om een geldig energielabel te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van een woning.

“Dit betekent dat als je woning door een makelaar op Funda wordt gezet of op Facebook wordt geplaatst, er altijd een energielabel bij moet worden getoond”, legt Pascal de Roo van ZO makelaars aan de Van Foreestweg 4 uit. “Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Je kan dus niet meer wachten tot vlak voor het moment van overdracht bij de notaris om een –definitief- energielabel aan te vragen. Er zijn wel wat uitzonderingen mogelijk, zoals onder andere bij monumenten. Wij kunnen je hier meer over vertellen.”

Verkoper / verhuurder
De verplichting om dit label te verstrekken en te (laten) publiceren ligt bij de verkoper of verhuurder. Bij het niet nakomen hiervan kan een boete worden opgelegd door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). De boete bedroeg 170 euro voor woningeigenaren, maar is per 1 januari 2021 verhoogd.

Energielabel aanvragen
Het energielabel zelf en de aanvraag ervan zijn ook sinds 1 januari 2021 gewijzigd. Het energielabel wordt vanaf nu bepaald op basis van NTA 8800. Het nieuwe label geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van een woning en in de verbetermaatregelen op het gebied van energiezuinigheid en comfort. Op de website www.energielabelvoorwoningen.nl kun je meer lezen over de verschillen tussen de NEN7120-methode en de NTA 8800. “Voor de aanvraag van dit nieuwe energielabel schakel je een gediplomeerd energieprestatie-adviseur in. Deze adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een opname ter plaatse, in de woning, en registreert het label. De kosten van het nieuwe label zijn hoger dan het huidige vereenvoudigde label”, aldus de makelaar. De makelaar legt verder uit dat er dus heel wat meer is komen kijken bij het aanvragen van een energielabel. Er moet een deskundige naar jouw huis komen om metingen te doen, voordat het energielabel kan worden afgegeven. Dit is de belangrijkste oorzaak dat de prijs voor het aanvragen zo flink is gestegen. De deskundige moet in de auto stappen, naar jouw woning rijden, metingen doen en beoordelen welk label er gegeven kan worden. Niet meer zo makkelijk, en goedkoop, als een online beoordeling dus.” Naar aanleiding van een op 9 december 2020 aangenomen amendement gaat de minister voor Wonen onderzoeken of het mogelijk kan worden dat het nieuwe label vanaf 1 juli 2021 (weer) digitaal aangevraagd kan worden. “Hieruit kan worden geconcludeerd, dat in ieder geval van 1 januari tot en met 30 juni 2021 het nieuwe label niet online aangevraagd kan worden.”

Functie energielabel
Een energielabel toont aan hoe energiezuinig je woning is. Om dit te bepalen, wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de isolatie, het soort glas (enkel- of dubbel glas) en het soort verwarming. “De energielabels lopen van A tot en met G”, gaat De Roo verder. “Het beste label is een A-label, wat betekent dat de woning erg energiezuinig is. Woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Je hebt een energielabel nodig als je je woning gaat verkopen of verhuren, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen. Nieuwe kopers of huurders kunnen dankzij het energielabel in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Wel zo makkelijk. En hoe energiezuiniger de woning, des te lager de energierekening.”
Kijk op www.zomakelaars.nl of breng een bezoek aan het nieuwe kantoor aan de Van Foreestweg 4.