<p>Vincent is voorzitter geweest bij Studentenvrijwilligerswerk Delft</p>

Vincent is voorzitter geweest bij Studentenvrijwilligerswerk Delft

Passie met een gouden rand: Vincent Hellebrekers

DELFT - Vincent (24) is een gemotiveerde en enthousiaste vrijwilliger. Hij vindt het fijn om anderen te helpen en is voorzitter geweest bij Studentenvrijwilligerswerk Delft.

Door Juliano van der Knaap

Vincent Hellebrekers volgt de masteropleiding nanobiologie in Delft. Buiten het studeren en zijn vrijwilligerswerkzaamheden om, was hij voor de nieuwe coronamaatregelen regelmatig te vinden in de sportschool. “Totdat de nieuwe lockdown werd aangekondigd was ik een aantal keer in de week aan het sporten. Ik ben vooral aan het studeren en zag dit vaak als een soort lichtpuntje. Je kon hier namelijk eventjes tot rust komen en gezond blijven. Nu de sportscholen gesloten zijn moet ik mijn best doen om een creatieve oplossing te bedenken, zodat ik het weer op kan pikken.” De student deed regelmatig klussen als vrijwilliger. Dit is voor een deel stopgezet door de nieuwe ontwikkelingen omtrent het virus. Normaliter was hij eens per week bezig met het ondersteunen van technieklessen op een school. “Dit doe ik in principe structureel met twee andere mannen. Zij doen dit al voor een lange tijd, hebben hier enorme kennis over en kunnen dit op een hoog niveau. Daarom kan ik stiekem best wel jaloers zijn op deze manier van lesgeven. Waren dit maar mijn leraren geweest vroeger, dan had ik zoveel bijgeleerd! Iedere woensdagochtend geef ik met hen techniek aan kinderen op een basisschool. Ik had het hier naar mijn zin.” Vanwege de nieuwe maatregelen wilde de school de contacten binnen het pand wat beperken. Nu is het gebouw volledig gesloten en ligt het werk tijdelijk stil. “Hopelijk kan het ergens in januari of februari weer starten, als het meezit! Laten we hopen dat er tegen die tijd in ieder geval geen lockdown meer is, dan zou het een stuk fijner zijn”, zegt Vincent.

Voortzetten
Deze iets wat rustige periode weerhoudt hem er totaal niet om een tijdelijke pauze te gaan nemen. Hij zet het doen van vrijwilligerswerk gewoon voort met andere taken. “Vier tot acht keer per jaar doen wij met een commissie iets voor andere mensen. Wij zouden afgelopen zomer bijvoorbeeld een kinderloop organiseren voor KWF Kankerbestrijding. Verder heb ik vorige week dinsdag geholpen met het inzamelen van geld voor het Rode Kruis. Het afgelopen weekend was ik met andere vrijwilligers hard aan het werk om kerstpakketten in te pakken voor eenzame ouderen. Ik zit inmiddels al en paar jaar in deze sector, dus deze activiteiten komen gelukkig toch wel op mijn pad terecht”, aldus Vincent.

Studentenvereniging
Via zijn contacten op de studentenvereniging is Vincent in aanraking gekomen met de veelzijdige wereld van vrijwilligerswerk. De helpende hand heeft al meerdere malen succesvolle activiteiten georganiseerd voor andere studenten en zijn hulp geboden bij vragen en problemen. “Dit voelt voor mij als een soort verplichting buiten mijn studie om. Ik haal hier energie uit en het houdt mij positief wanneer ik iemand aan het helpen ben totdat wiskundesommetjes mijn oren uit komen!”

Hulp voor iedereen
Vincent begon met het helpen van andere studenten, maar dit veranderde al vrij snel naar het doen van klussen voor alle andere Delftenaren. “Als je student bent is het vaak een beetje apart, er is namelijk een hoop te doen maar het blijft vooral binnen je eigen straatje. Zo kan je feestjes en uitjes organiseren, of tijdschriften schrijven voor je studiegenoten. Dit lijkt al veel op vrijwilligerswerk. Een vriend van mij kwam met het idee om een groep op te richten en mensen buiten de studentenwereld op te vrolijken. Zodoende ben ik erin gerold en zijn we een eigen commissie gestart. Daar komt dus bij kijken dat wij voor iedereen activiteiten en acties organiseren.”

Positieve energie
Vincent haalt een hoop kracht uit dit werk. “Als ik een slecht moment heb of niet lekker in mijn vel zit kan ik op zo veel mensen rekenen. Wanneer je om je heen kijkt dan zie je gelijk dat je in een creatieve en constructieve omgeving zit, met personen die elkaar graag willen helpen waar dit nodig is. Bovendien zie ik dat iedereen in deze sector vrolijk bezig is en dat de vrijwilligers het fijn vinden om een ander blijer te maken. Daarom krijg ik hier een flinke lading positieve energie van.”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl! 

Meer berichten
 
CustomHtml_1