Ana is de locoburgemeester van Madurodam en overhandigt 120 vrijkaartjes aan Marcel. Hij neemt dit namens Voedselbank Haaglanden in ontvangst.
Ana is de locoburgemeester van Madurodam en overhandigt 120 vrijkaartjes aan Marcel. Hij neemt dit namens Voedselbank Haaglanden in ontvangst.

Passie met een Gouden Rand: Marcel van Dien

Algemeen

DELFT - Marcel van Dien (61) is een Delvenaar in hart en nieren. Hij is eigenlijk al zijn hele leven bezig met het uitvoeren van vrijwilligerswerkzaamheden.

Door Juliano van der Knaap

“Laatst realiseerde ik mij dat het doen van vrijwilligerswerk op de een of andere manier ingebakken zit in mijn karakter”, denkt Marcel. “Ik was vroeger naast mijn reguliere werk altijd redelijk druk met het verrichten van andere extra taken, die als vrijwilligerswerk gezien konden worden.” Als leerling voelde hij al gauw de drang om te helpen bij activiteiten die op zijn opleiding plaatsvonden. “Tijdens mijn schoolperiode was ik bijvoorbeeld al bezig als klassenvertegenwoordiger. Later zou daar nog heel veel ander vrijwilligerswerk op volgen.”

Basketbalvereniging
Op 16-jarige leeftijd werd Marcel lid van Basketbalvereniging DAS. “Ik ben vele tientallen jaren binnen basketbalvereniging DAS actief geweest. Hier heb ik ook de meeste jaren vrijwilligerswerk gedaan. Dit bestond uit het meehelpen bij het clubblad, het bemannen van het wedstrijdsecretariaat maar ook als barcommissie- en bestuurslid”, vertelt de alleskunner. Na veel jaren van vrijwilligerswerk werd Marcel in 2019 benoemd tot ere-lid. “De vereniging bestond toen vijftig jaar en ik had veel moeite gestoken in een overzicht van de geschiedenis van DAS tijdens de jubileum-receptie. Bovendien ben ik vele jaren speaker geweest bij de wedstrijden van het eerste heren en/of damesteam van de club. Dat heb ik ook enkele jaren bij de Eredivisieteams in Voorburg en Rotterdam gedaan.”

Inloophuis Debora
Marcel heeft bij de TU Delft gewerkt en stopte in 2001. Dit kwam mede door het overlijden van zijn vriendin Debora van der Helm, hij had het hier erg zwaar mee. “In 2003 ben ik betrokken geraakt bij de oprichting van Inloophuis Debora. Dit is hét ontmoetingscentrum van Delft en omstreken voor mensen met kanker en hun naasten. Dit biedt hen aandacht, ondersteuning en ontspanning. Marcel vond het mooi om deze mensen te helpen, maar het was voor hem in het begin soms wat lastig om met hen geconfronteerd te worden. “Dit veranderde heel snel! Het was juist fijn om te zien hoe deze mensen hier tot rust en ontspanning konden komen.” De vrijwilliger is hier diverse jaren bestuurslid geweest en heeft later werkzaamheden verricht als PR-medewerker. Sinds enkele jaren is hij gestopt met zijn vrijwilligerswerk. Daarnaast is hij negentien jaar wijkhoofd geweest in de Indische Buurt bij de jaarlijkse collecte voor KWF Kankerbestrijding. Tevens heeft Marcel bekenden geholpen. “Van 2003 t/m 2013 heb ik divers administratief werk gedaan voor de ‘Moinhos do Dão’, toen nog een camping van mijn schoonzus, gevestigd in Portugal.” Tussen 2002 en 2019 heeft hij overigens nog betaald werk gedaan. Zo heeft Marcel als freelancer meerdere klussen gedaan bij Vanderkruit SportsEvents. “Ik zou een heel boek kunnen schrijven over alle bijzondere ervaringen die ik daar in al die tijd heb gehad!”

Voedselbank
Zo’n dertien jaar geleden werd Marcel gevraagd of hij een keertje kon meehelpen als chauffeur bij Voedselbank Haaglanden. “Op donderdag worden de voedselpakketten vanuit het distributiecentrum uitgereden naar de diverse uitdeelpunten. Hier help ik vandaag de dag nog steeds aan mee. Ik vond het namelijk nuttig en leuk werk, dus ik ben nooit meer weggegaan! Uiteindelijk ben ik ook in de organisatie van jaarlijkse BBQ en Stamppotparty ten behoeve van de vrijwilligers gaan meedraaien.” Dit jaar konden beide activiteiten, vanwege corona, helaas niet doorgaan. Wél is het zo dat het Distributiecentrum van de voedselbank, waar Marcel deel van uitmaakt, pas geleden de prijs voor het Haagse Vrijwilligersteam van 2020 heeft gewonnen. Hij heeft namens hen 120 vrijkaartjes in ontvangst mogen nemen. Deze prijs werd uitgereikt door de locoburgemeester van Madurodam.

Heden
Nu is Marcel vooral druk bij Stichting Museum van Marken. “En dan voornamelijk met het project ‘panelen van een Paviljoen van Delftsche Nijverheid’. Het doen van vrijwilligerswerk blijft leuk. Je kan een ander hier zo goed mee steunen en tegelijkertijd zoveel bereiken als je met andere gemotiveerde mensen werkt!”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl!

!