<p>Tom Rigters voor de Symbiobrug in Delft (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Tom Rigters voor de Symbiobrug in Delft (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Hemd van het Lijf: Tom Rigters

Tom Rigters (61) komt uit Delft en is ingenieur en jurist. Hij heeft een eigen bundel met een grote selectie gedichten geschreven.

Waarom wilde u hier op de foto?
"De Symbiobrug is de mooiste brug van Nederland. Hij combineert technologie en kunst."

Wat doet u in deze periode?
"Sinds maart is het leven een stuk saaier en staan veel activiteiten op een laag pitje. Ik mis ons regelmatig bezoek aan Lumen. En koffie drinken op een terras. Wandelen en hardlopen kan gelukkig nog wel. Veel gaat online of gaat helemaal niet door. Ik doe daarom binnenkort graag mee met de vaccinatie."

Wat is uw beroep?
"Ik ben Delfts ingenieur en jurist en hou me al meer dan dertig jaar bezig met contracten in technische projecten."

Waarom bent u begonnen met Poëzie voor Bèta's?
"Het begon met een paar gedichten die ik kon samenbrengen onder de noemer poëzie voor bèta’s. Vrienden vonden dat een grappige naam. Van het één kwam het ander."

Hoelang heeft u aan dit project gewerkt?
"In totaal ben ik er drie jaar mee bezig geweest, dat had ik van tevoren niet gedacht. Het project werd steeds groter. Toen de gedichten af waren, kwamen er toelichtende cursiefjes bij. Daarna weer tekeningen. Tot slot heb ik www.poezievoorbetas.nl gemaakt."

Was het een uitdaging?
"Het was vooral heel erg leuk om te doen. Wel was het bouwen van de website een uitdaging. Dat had ik nooit eerder gedaan!"
Was u hiervoor al bezig met het maken van Poëzie?
"Jawel, maar niet zo intensief als nu. Op de middelbare school schreef ik ook wel. En het gedicht 'neonatologie' stond destijds op het geboortekaartje van mijn zoon."

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
"Dat is heel divers. Het sonnet over een lezing en een bijzondere ontmoeting op de Leidse sterrewacht is autobiografisch. Verder ben ik erg gespitst op nieuwe ideeën."

Heeft u toekomstplannen op dit gebied?
"Wellicht komt er nog een tweede bundel. Op mijn website roep ik mensen op hun eigen bèta-gedicht in te sturen. Als er genoeg zijn, zou ik die willen bundelen en uitgeven."

Als ik de burgemeester van Delft was dan...
..."zou ik bepalen dat in Delft de huizen niet verplicht van het gas af moeten. Stoppen met gas is geen milieukwestie, maar is vanwege het aardbevingsrisico in Groningen. Om Groningen te ontzien kunnen we gewoon buitenlands gas importeren."

Juliano van der Knaap
Meer berichten
 
CustomHtml_1