Het lopen van lange afstanden is het favoriete onderdeel van Robin (Foto: Koos Bommelé)
Het lopen van lange afstanden is het favoriete onderdeel van Robin (Foto: Koos Bommelé)

'Ik merk aan mezelf dat ik blijf ontwikkelen!'

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 18-jarige Robin Beijer. Zij is al sinds haar zesde actief bij atletiekvereniging AV’40.

Door Juliano van der Knaap

Robin Beijer woont al haar hele leven in Delft. “Hier ben ik drie keer per week te vinden bij sportvereniging AV’40. Sinds maart dit jaar train ik nog een dag extra bij een topsportcentrum. Daar richt ik mij voornamelijk op de langere afstanden. In mijn vrije tijd ga ik nog twee keer per week op pad en loop ik hard.” Naast haar drukke sportschema zit zij in het examenjaar van haar VWO-opleiding. “Als ik niet bezig ben met sporten besteed ik het grootste deel van mijn tijd aan het maken van mijn schoolwerk. Ik wil na dit jaar gaan starten met de opleiding fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. Nadat ik een lijst had gemaakt met eventuele interessante opleidingen bleef dit over. Ik kan niet wachten om te beginnen met de studie”, zegt Robin.

Sportdag
Toen de sportieveling nog op de basisschool zat nam zij deel aan een sportdag bij atletiekvereniging AV’40. “Tijdens het sporten viel keer op keer mijn oog op de hoogspring- en polsstokmat. Dit mochten wij toentertijd nooit uitproberen, maar ik wilde dat zo graag doen”, aldus Robin. Zij liet het hier niet bij zitten en moest dit hoe dan ook een keer geprobeerd hebben. In de zomervakantie keek zij mee bij een atletiektraining. “Precies op dat moment maakten zij gebruik van de hoogspringmat, dit was echt fascinerend om te zien!” Robin twijfelde geen moment en al gauw startte zij met atletiek. Dat beviel haar zo goed dat zij nooit meer weg is gegaan. De atleet wilde aan het begin van haar atletiekperiode alle onderdelen proberen, maar al vrij snel kwam zij tot de conclusie dat ze haar focus wilde leggen op een specifiek onderdeel. “Ik merkte dat ik een heleboel onderdelen niet goed genoeg beheerste. Ik ging op de fiets naar school, dat was een flinke afstand. Daardoor verbeterde mijn conditie. Dat kwam goed van pas bij het lopen van lange afstanden. Al gauw kwam ik er achter dat dit echt mijn ding was, dus ben ik mij hier in gaan specialiseren.”

Prijzen
Door de jaren heen heeft Robin tijdens het beoefenen van haar sport diverse prijzen in de wacht gesleept. De belangrijke prestaties vielen op bij een van haar trainers. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat zij werd geselecteerd voor een toernooi in Roemenië. “Hier komen sporters uit verschillende plaatsen bij elkaar. Op basis van je prestaties word je hiervoor gevraagd. Naast dat wordt er ook gelet op motivatie.” Dit was niet de eerste keer dat de sporter deelneemt aan een belangrijk toernooi. Hiervoor heeft zij ook deelgenomen aan een soortgelijk toernooi, maar dan in België. Ditmaal aan het WK veertienkamp. “Tijdens dit kampioenschap heb ik veertien onderdelen gevolgd. Hier deed ik mee aan het rennen in combinatie met de technische onderdelen. Omdat je dit allemaal doet in een korte periode kan dit nogal zwaar zijn voor je lichaam.” De renner had best wat moeite met de technische onderdelen. Door haar snelheid op de loopbaan heeft zij toch de winst behaald! “Dit was puur omdat ik op dit onderdeel zo veel punten had gescoord, dat dit in combinatie met de andere onderdelen resulteerde tot een overwinning!

Ontwikkelen
Er zijn een aantal redenen waardoor Robin de sport vol enthousiasme en een hoop plezier blijft doen “Wat ik voornamelijk zo fijn vind aan atletiek is dat ik mijn hoofd gewoon even kan leegmaken tijdens het rennen. Dit geeft mij een rustgevend gevoel.” Daarbij merkt de renner aan zichzelf dat zij maar blijft ontwikkelen tijdens het oefenen. “Als ik terugkijk naar mijn resultaten, dan zie ik steeds meer progressie in mijn looptechnieken.”

Vooruitzicht
De sporter blijft flink bezig met het harde doortrainen en heeft een paar bijzondere doelstellingen in het vooruitzicht. Dit is op de korte en ook op de lange termijn het geval. “Op dit moment train ik erg hard om mijn doel, om volgend jaar een medaille te halen op het NK atletiek - mits dit door kan gaan - te behalen”, vertelt Robin. “Voor op de lange termijn is het vooral belangrijk dat ik mijn snelheid tijdens het rennen kan behouden of nog meer kan verbeteren! Ik hoop dat ik op latere leeftijd nog gezond ben en blessurevrij kan blijven oefenen.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!