Afbeelding

Delft verliest een bijzondere zoon

Algemeen

DELFT – Op vrijdag 4 december is Fred Nijs, op 71-jarige leeftijd, overleden. Nijs, die al enige tijd ziek was, overleed uiteindelijk aan de gevolgen van corona.

Fred Nijs was een veel- en graag geziene Delftenaar. Meer dan veertig jaar was hij als persfotograaf actief in de Delftse regio en omgeving. Zijn foto’s verschenen onder meer in de Haagsche Courant, de Delftsche Courant en uiteraard in Delft op Zondag.

Traditioneel handwerk
Nijs maakte de overgang naar de digitale fotografie in zijn volle omvang mee. Met lede ogen moest hij aanzien dat het traditionele handwerk waarmee hij zich als fotograaf onderscheidde van plaatjesschieters, steeds verder onder druk kwam en uiteindelijk helemaal verdween.

Zijn werkzame leven
In de eerste jaren van zijn carrière legde hij veel kilometers af tussen zijn donkere kamer en de diverse redacties. Fred begon zijn werkzame leven als huisschilder maar kwam er al snel achter dat hij uitstekend met de camera uit de voeten kon. Foto’s van Nijs gingen in april 1983 de hele wereld over toen hij als eerste bij de slachtpartij in ’t Koetsiertje aanwezig was om de gebeurtenissen op de gevoelige plaat vast te leggen.

Onderonsje
Op de redactie van Delft op Zondag, destijds gevestigd aan de Koornmarkt, werd wekelijks uitgekeken naar de komst van Fred. De platen die hij afleverde waren altijd perfect en vaak nam hij de tijd voor een gezellig onderonsje.

Carnaval
Ook in carnavalskringen was Nijs een graag geziene gast. In het canavalsseizoen 2002 - 2003 regeerde hij als Stadsprins Fred de Eerste, Kabbelaar de 27ste over het Kabbelgat. Fred laat zijn vrouw Marijke en drie zoons achter.