Sierk Coolsma is de nieuwe voorzitter van voetbalvereniging Concordia (Foto: Koos Bommelé)
Sierk Coolsma is de nieuwe voorzitter van voetbalvereniging Concordia (Foto: Koos Bommelé)

'Het is hopen dat wij in 2021 enigszins terug kunnen naar het normaal'

Algemeen

DELFT - Voor volwassenen is het door de coronamaatregelen nog steeds niet mogelijk om wedstrijden te spelen in het amateurvoetbal. Wij hebben voetbalverenigingen Vitesse Delft en Concordia gesproken over de gevolgen die hieraan verbonden zijn.

Door Juliano van der Knaap

Het amateurvoetbal ligt inmiddels al een aantal maanden stil. Op de Delftse voetbalclubs is het een stuk leger dan normaal nu alleen de kinderen de mogelijkheid hebben om op de sportvelden te trainen.

Maatregelen
Sierk Coolsma is sinds kort de nieuwe voorzitter van Concordia in Delft en neem het stokje over van Pieter Kunz. De huidige voorzitter heeft een dubbel gevoel bij de maatregelen die nu gelden op de voetbalverenigingen. “Eerlijk gezegd begrijp ik het niet. Dezelfde mensen mogen naar een meubelboulevard, bouwmarkt, winkelcentra, tuincentra en attractieparken, maar ze mogen niet trainen en onderlinge wedstrijden spelen. Het is niet uit te leggen. Ik ben er een voorstander van om de competities stil te leggen en de clubhuizen en kleedkamers te sluiten.” Pieter van Veen is bestuurslid bij Vitesse Delft en heeft hier ook een soortgelijke mening over. “Voor de overheid is dit wel lastig. Aan de andere kant is het wel vreemd dat je wel met dertig personen van boven de achttien in een zwembad of sportschool mag sporten, maar niet op een groot voetbalveld. Sporten is heel goed voor de gezondheid. Dus laat een ieder en ook boven de achttien jaar trainen of onderling wedstrijden spelen. Naast gezondheid is dit ook goed voor het sociale gebeuren.”

Actie
De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond heeft een actie georganiseerd om alle amateurclubs in Nederland een hart onder de riem te steken en is zoekende naar alternatieven om het voetbal voort te kunnen zetten. Met duizenden shirts is het woord ‘stil’ gevormd op het grasveld bij het Malieveld in Den Haag. Voetbalclubs zijn tevreden met dit initiatief en vinden het goed dat de KNVB hier aandacht aan geeft. Van Veen is blij met de actie. “Ik denk dat het goed is dat zij wat van zich laten horen omdat op het op dit moment qua amateurclubs de meeste leden heeft van sportend Nederland. De KNVB probeert op allerlei wijze de clubs te helpen in deze zware tijd, waarbij natuurlijk de gezondheid van een ieder voorop staat.” Dit opmerkelijke nieuws is ook voorzitter Coolsma niet ontgaan. “Ik heb de e-mails gelezen van de KNVB en over wat ze bij de politiek willen bewerkstelligen. Ik vind wat zij nu allemaal aan het proberen zijn prima!”

Gevolgen
Omdat de kantines van de voetbalverenigingen de deuren hebben moeten sluiten lopen de clubs een groot deel van hun inkomsten mis. “De gevolgen hiervan zijn natuurlijk groot omdat bij het voetbal de kantine omzet een zeer belangrijk deel is van de inkomsten. Tevens heeft het bedrijfsleven het op het moment zeer zwaar en zullen zij bijvoorbeeld ook gaan bezuinigen op zaken als sponsoruitgave. Natuurlijk heeft de overheid verschillende soorten subsidie aangeboden maar daarmee haal je niet alle inkomsten binnen”, vertelt Pieter. Voorzitter Sierk baart zich ook zorgen en hoopt dat de regels snel weer kunnen veranderen naar normaal. “Ongeveer de helft van onze omzet bestaat uit barinkomsten en sponsoring. We hebben in 2020 nu zo’n zes maanden gemist, dit kan niet veel langer duren en dan gaat het onherroepelijk meer impact hebben voor de leden.” Maar de bestuursleden blijven positief! Zo vindt Sierk dat deze periode ook een paar positieve kanten heeft gehad. “Gelukkig zijn wij een gezonde vereniging en hebben wij tennis- en golfsporten die populair zijn in de coronatijd. We hebben dan ook voor het eerst in de historie meer dan 1500 leden.” Pieter hoopt dat het zicht op de toekomst er weer rooskleurig uit komt te zien. “Het is voor nu maar hopen dat wij in het 1e kwartaal 2021 enigszins terug kunnen gaan naar het normaal. Ik hoop op een sportief en gezond nieuw jaar!”