‘De sport heeft mij een stuk meer zelfvertrouwen gegeven!’
<p>Trainer Euclides is een echte inspiratiebron voor Norah (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Trainer Euclides is een echte inspiratiebron voor Norah (Foto: Koos Bommelé)

‘De sport heeft mij een stuk meer zelfvertrouwen gegeven!’

DELFGAUW - Onze regio barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Norah Stegehuis (16) traint pas een half jaar bij taekwondo vereniging Team Carvalho Sports en is nu al een talent.

Door Juliano van der Knaap

Voordat Norah begon aan taekwondo heeft zij een lange tijd aan hockey gedaan. “Ik deed dit al vanaf mijn zesde! Ik begon bij hockeyclub Hudito in Delft. Na een aantal jaren ben ik op mijn vijftiende gestopt met hockey “Het team vond ik niet heel erg leuk meer, de sport ging mij wel goed af, ik deed dit dan ook vooral voor mijn plezier. Nadat mijn vriendin stopte heb ik de keuze gemaakt om niet meer door te gaan.” Toen Norah een half jaar geleden startte met taekwondo viel dit gelijk in de smaak! Tegelijkertijd studeert zij op het Christelijk Lyceum in Delft op de locatie aan het Molenhuispad. Voor haar is het een spannend jaar! Zij zit namelijk in de vijfde klas van HAVO en moet dit schooljaar examen aan doen.

Bezigheden
Haar favoriete vak op de middelbare school is toch wel tekenen, dit is iets waar ze veel plezier in heeft. Dit is niet gek, zij tekent thuis in haar vrije tijd met regelmaat een heleboel soorten figuren. Het is dan ook een van haar passies. “Het maken van dieren vind ik zelf heel tof, vooral het gedetailleerd tekenen van mensen is voor mij een uitdaging en ook nog eens heel leuk”, vertelt Norah. Zij wilt dit niet alleen als hobby houden, maar hier uiteindelijk haar baan van maken. Na de middelbare school wil zij bouwkunde gaan studeren. “Misschien wil ik dit wel doen op de locatie in Rotterdam of in Den Haag, daar ben ik nog druk over aan het nadenken!” Naast het sporten en tekenen is zij druk bezig met gamen. Op het moment speelt zij Marvel’s Avengers op haar computer. “Dit is zo’n gaaf spel, ik vermaak mij hier prima mee!” Daarnaast is het kijken van series echt haar ding. “Ik kijk tegenwoordig veel op Disney Plus, daar volg ik series als The Mandalorian. Iedere zaterdag zit ik klaar voor een gloednieuwe aflevering!” Dit is een live-action serie van het welbekende Star Wars.

Taekwondo
De overbuurjongen van Norah volgde taekwondo lessen, op een gegeven moment raadde de vader van deze jongen haar aan om zelf ook eens een poging te wagen en om dit ook te gaan proberen. Dit leek haar wel wat! “Euclides is de eigenaar van Team Carvalho Sports, ik kende hem al en ik dacht dat dit misschien wel iets voor mij kon zijn.” Nog voor zij het wist deed ze bij hem mee aan haar eerste groepsles! Dit was voor haar gelijk al een enorm succes. “Deze eerste les ging mij vrij makkelijk af, ik had de technieken goed onder de knie en groeide snel. Al snel behaalde ik de gele band!” Zij heeft het naar haar zin bij de club en is daardoor enorm gemotiveerd. “Het is erg gezellig om samen met je groepje te trainen, we zijn hecht met elkaar. De vechtsport zelf draait niet alleen om het bezig zijn met je handen, je bent ook nog eens bezig met het gebruiken van je benen, je moet veel trappen! De schoptechnieken vind ik een van de leukere dingen aan de sport. Daarnaast krijg je een hoop discipline door het doen van taekwondo.” Naast de gezelligheid op de vereniging is er een andere belangrijke reden waardoor Norah zoveel lol heeft en maar blijft leren van de sport. “Ik heb een stuk meer zelfvertrouwen gekregen sinds het starten met taekwondo. Euclides heeft aan mij geleerd dat ik heel trots op mezelf mag zijn en dat het niet uitmaakt wat de andere mensen over mij denken!” De leraar is voor haar dan ook een groot voorbeeld waar zij veel kennis door op kan doen. “Hij leert mij allemaal technieken en beheerst deze sport natuurlijk supergoed, daarnaast vind ik hem een grappig persoon met veel zelfvertrouwen.”

Toekomstplannen
Voor nu blijft de sporter druk bezig met trainen. “Ik ben op het moment hard aan het oefenen, ik moet mij namelijk goed gaan voorbereiden voor mijn twee aankomende examens. Daarvoor moet ik de tweede en derde tul uit mijn hoofd leren kennen.” Dit is een serie bewegingen die je tijdens examens demonstreert aan de leraren. Norah is een bezige bij: “Tegelijkertijd ben ik ook nog bezig met de vierde tul. Op de vereniging oefenen wij hier regelmatig mee!” Het jonge talent is veel aan het oefenen en kijkt positief naar de toekomst. “Over een aantal jaar zie ik mijzelf nog steeds trainen bij Team Carvalho. Hopelijk heb ik op dat moment al de blauwe band of rode band behaald, dat zou ik heel cool vinden.” Dit zou zomaar kunnen, de toekomst ziet er in ieder geval rooskleurig uit voor Norah!

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...! 

 

Meer berichten