‘Het blij maken van een persoon geeft je een goed gevoel!’
<p>Joke Tummers (links) geeft de Doorkijker deze maand door aan Tayseer Mawed (rechts) (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Joke Tummers (links) geeft de Doorkijker deze maand door aan Tayseer Mawed (rechts) (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: )

‘Het blij maken van een persoon geeft je een goed gevoel!’

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 19) Tayseer Mawed.

Door Juliano van der Knaap

Tayseer Mawed (57) is een ervaren apotheker en is een tolk voor de Engelse, Arabische en Nederlandse taal. “Hier ben ik vrijwel dagelijks mee bezig, zo help ik bepaalde mensen die uit verre landen komen als Irak, Sudan of Somalië op het gebied van taal”, aldus Tayseer. Daarnaast is deze helpende hand een sleutelpersoon voor Syriërs. Hij heeft hiervoor een aantal jaren geleden de opleiding tot sleutelpersoon gezondheid statushouders gevolgd bij Stichting Pharos, dit is een landelijk expertise centrum dat zich hard inzet voor het terugdringen van gezondheidsverschillen. Daarmee kan hij als vrijwilliger ingezet worden om andere statushouders te ondersteunen en daarbij deze personen voorlichting te geven. “Na hier mijn succesvol mijn cursus gevolgd te hebben heb ik de keuze gemaakt om te starten als vrijwilliger en via deze wijze vluchtelingen die naar dit land komen mijn hulp aan te bieden”, vertelt Tayseer. Naast het uitvoeren van deze taak is hij werkzaam als woonbegeleider. “Ik begeleid anderen op het gebied van werk, maar ook met andere diverse problemen die zouden kunnen voorkomen zoals administratieve- en taalkundige problemen.”

Verleden
Inmiddels woont hij bijna zes jaar in Nederland. Voordat hij hier kwam wonen leefde hij in Syrie, daar woonde hij met zijn familie in de hoofdstad Damascus. Hij volgde daar op jongere leeftijd de opleiding tot farmaceut. Na het behalen van zijn diploma is Tayseer begonnen met het werken binnen dit vakgebied. Hij heeft al 25 jaar ervaring op dit vlak en is hiermee een volwaardige apotheker te benoemen. Door de hevige oorlog in zijn land van herkomst heeft hij de keuze moeten maken om naar Nederland toe te komen.

Interesses
Nadat Tayseer terecht kwam in Nederland is hij hier in Delft komen wonen. “Vervolgens is mijn gezin, bestaande uit mijn vrouw en twee kinderen, meegekomen naar deze stad en wonen wij hier op het moment samen”, zegt Tayseer. Nu volgt hij hier een studie, om ook hier zijn werkzaamheden als apotheker voort te kunnen zetten. Naast het druk bezig zijn met leren voor deze studie heeft hij een tal aan andere interesses, een daarvan is namelijk het bezig zijn met de geschiedenis van landen: “Dit is iets wat mij altijd al heeft geïnteresseerd, ik weet veel over de geschiedenis van diverse plekken in de wereld. Wellicht dat ik mijn kennis over deze onderwerpen aan andere mensen zou kunnen bijbrengen in de toekomst.” Anderzijds vindt hij de binnenstad en de geschiedenis van Delft iets zeer interessants en unieks bevatten. “Het is een oude stad met een mooie geschiedenis, het is een kleine en rustige stad. De mensen hier vind ik ook nog eens heel aardig! Ik heb in de afgelopen jaren veel steden verkend, maar Delft blijft toch wel het leukst.” Naast zijn passie voor steden en landen is het bezig zijn met sport voor Tayseer een interessante hobby, hij is hier dan ook graag mee bezig als hij hier - naast zijn soms ietwat drukke leven - tijd voor ter beschikking heeft. “Af en toe ben ik bezig met sporten, vroeger heb ik veel aan voetbal gedaan, ik heb dus een goede connectie met de sport.” Daarbij volgt de sportliefhebber het Nederlands voetbal regelmatig en is hij een groot fan van voetbalclub ADO Den Haag!”

Hulp bieden
Het helpen van mensen is voor Tayseer een belangrijke, maar ook een fijne bezigheid, dit is dan ook een taak waar hij zich voornamelijk mee bezighoudt. Hij haalt een bepaalde voldoening uit het bieden van hulp aan mensen. Daarom betekent het veel voor hem als hij hier uiteindelijk mee heeft geholpen. “Ik vind het fijn om andere mensen van dienst te kunnen zijn. Je kan door middel van het helpen van een ander, mensen enorm blij en dankbaar maken! Al is het maar door een kleinigheidje. Het blij maken van een persoon geeft je toch gewoon een goed gevoel, of niet?!”

Nieuwe Doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Er is een galerij gemaakt met artikelen en foto’s over/van alle eerdere Doorkijkers: www.bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar: delftsebruggen@xs4all.nl.?

Juliano van der Knaap
Meer berichten