<p>Henny en Lonneke gaan met plezier langs de deuren (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Henny en Lonneke gaan met plezier langs de deuren (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: )

Passie met een Gouden Rand: Henny Melis en Lonneke de Graaff

DELFGAUW - Lonneke de Graaff (42) en Henny Melis (79) zijn vrijwilligsters in hart en nieren. Beide dames zijn coördinatoren bij een project van hulpverleningsorganisatie Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland.

Door Juliano van der Knaap

Lonneke de Graaff is een poos geleden naar Delft gekomen om hier te gaan studeren. “Nadat ik mijn studie aan de TU Delft had afgerond ben ik in deze stad blijven plakken. Inmiddels ben ik met mijn man en twee kinderen woonachtig in Delfgauw.” Henny Melis woont hier overigens ook, oorspronkelijk komt zij uit Zeeland. “Nadat ik voor een lange periode in Tanthof heb gewoond ben ik uiteindelijk ook naar Delfgauw toe verhuisd.”

Groene Kerken Dag
De twee hebben elkaar ongeveer tien jaar geleden leren kennen. Dit was tijdens het bezoeken van de Groene Kerken Dag, dit is een dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De organisatie hiervan houdt zich onder meer bezig met het groener en duurzamer maken van kerken. Hiervoor wordt jaarlijks een speciale dag georganiseerd. “Als kerk kan je de keuze maken om een groene kerk te worden. Door dit te doen zet je je in voor duurzaamheid. Dit vind ik een goed initiatief”, vertelt Henny. Lonneke was toentertijd ook aanwezig bij deze speciale dag voor haar eigen kerk. “Ik heb mij eigenlijk altijd al bezig gehouden met duurzaamheid, dit is namelijk vervlochten met mijn werk. Ik heb een baan bij een onderzoeks- en adviesbureau. Tijdens het beoefenen van mijn werk ben ik hier regelmatig mee bezig.”

Hulp bieden
Het bieden van hulp aan anderen vinden de dames een ontzettend mooie bezigheid. “Ik vind vrijwilligerswerk heel leuk, maar tegelijkertijd is het ook nog eens ontzettend belangrijk voor de medemens! Ik ben graag bezig en zie mijzelf als een echte doener”, zegt Henny. “Ik ben altijd al actief geweest in de kerk als vrijwilliger. Sinds ik met pensioen ging begon ik als vrijwilliger bij de voedselbank, elke donderdagmiddag help ik daar mee. Het is fijn om de mensen hier elke week weer te kunnen spreken” Lonneke vindt het een mooi idee om wat te kunnen betekenen voor anderen. “Het is gewoon zo mooi om mensen te helpen die het hard nodig hebben! Daarom is het voor mij erg prettig als ik mijn talenten of tijd kan inzetten om daarmee deze personen te helpen. Zelf ben ik vaak betrokken bij activiteiten in de kerk, daar help ik graag aan mee.”

Kerk in Actie
Kerk In Actie is een landelijke organisatie en onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. Het doel hiervan is om in actie te komen voor de naasten. Dit kan dichtbij gedaan worden, maar ook vanaf ver weg! De organisatie zet zich wereldwijd in tegen armoede en onrecht. Lonneke en Henny doen mee aan de actie voor Griekse vluchtelingenkinderen. Voor deze actie gaan de deelnemers door middel van een huis-aan-huis collecte langs de deuren om geld op te halen. Het aanmelden voor deze collecte is nog steeds mogelijk via kerkinactie.nl. Nadat Henny diaken werd kwam zij in contact met de organisatie. “Ik vond de projecten heel inspirerend waardoor ik op het idee kwam om zelf te gaan helpen.” Bij Lonneke gebeurde dit tijdens een musicaldag voor kinderen “De organisatie leverde hier een bijdrage aan, ik kwam ermee in contact en wilde hier zelf ook aan meehelpen.”

Herinneringen
Lonneke heeft een hoop herinneringen aan het doen van vrijwilligerswerk “Ik ben duurzaamheidscoördinator geweest bij de Morgenstond. Ik weet nog dat wij met 25 mannen en vrouwen op de Zuiderkerk een lange rij maakten vanaf het dak, over de steiger naar het voorplein. We gaven de oude dakpannen vanaf het dak door aan elkaar. Zo is het hele dak vervangen. Deze isolatie-actie en andere energiebesparingsacties levert een jaarlijkse besparing op van ruim 6000 euro!” Henny vindt het een mooi initiatief dat haar eigen kerk een samenwerking heeft met een migrantenkerk. “Wij hebben ervoor gekozen om in contact te komen met de Eritrese Orthodoxe Kerk, Dit vind ik ongelooflijk mooi. Als ik op de zaterdagen langsga zie ik soms wel zestien kinderwagens staan! Dit blijft maar groeien. Het is fijn om met elkaar in gesprek te zijn en verhalen te delen.”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl

Juliano van der Knaap
Meer berichten