Rinus Gerritsen van Golden Earring neemt nieuwe songs op (Foto: Paul Bergen)
Rinus Gerritsen van Golden Earring neemt nieuwe songs op (Foto: Paul Bergen) (Foto: Paul Bergen)

Delftse herinneringen van bassist Golden Earring met The Who

DELFT - De naam van Haagse trots ‘Golden Earring’ heeft zich diep genesteld in het collectieve muziekbewustzijn van talloze rockfans. In coronatijd is bassist en pianist Rinus Gerritsen bezig met het componeren en opnemen van nieuwe songs, buiten de Earring om. Deze songs worden gemixt bij vriend en producer Erik Kuylaars. Een gesprek over zijn soloproject en de band die na een halve eeuw nog altijd rockt.

Door Martin Reitsma

Gerritsen vertelt: dat hij de leden van de befaamde band The Who in 1965 nog naar hun hotel in Delft bracht, de band deed een optreden in de Haagse Marathon op deels geleende apparatuur van The Earring. Zijn band trad diverse keren in het buitenland met The Who op. Golden Earring trad ook menigmaal met veel succes op in Delft, onder meer in de bekende Stadsdoelen en sporthal de Buitenhof, Rinus bewaart er goede herinneringen aan.

Over zijn soloproject zegt hij: “Dit is toch altijd zoiets van ‘nu wil ik eens een keer mijn eigen ding gaan doen’. In een band, zoals Golden Earring, moet je toch altijd een compromis sluiten over wat je met elkaar gaat opnemen en spelen. Een band met vier individuen, gelijkwaardige mannen ook. Iedereen krijgt wat en levert wat in. Je hunkert er dan naar om eens een keer zelf je eigen ding te kunnen doen.”

Het betekent echter absoluut niet het einde van de beroemde Haagse band. Zo’n 59 jaar na het eerste muzikale begin met zwager George Kooymans in de Tornados is de passie en gedrevenheid nog onverminderd aanwezig bij alle bandleden. De mannen van Golden Earring zijn lefgozers op leeftijd die het rocken niet kunnen laten. De band is rock ‘n roll pur sang, ongepolijst en voor veel babyboomers de soundtrack van hun jeugd.

“Ik denk wel eens ‘heb ik dat allemaal meegemaakt?” zegt Gerritsen. “Ja, dan ga je het ook weer zien als iets heel moois en bijzonders. Op het podium ga je helemaal op in die ene basriff of concentreer je je op die groove. Als Barry en George dan gaan zingen, dan ontgaan de teksten me nogal eens. Als ik die dan teruglees denk ik: wat een goede teksten eigenlijk!” Met zijn onmiskenbaar Haagse tongval vervolgt hij: “Mijn vader, Rinus sr. kon alles met zijn handen maken. Goede gitaren waren ook begin jaren zestig van de vorige eeuw al duur en zo werden van zo’n gitaar met een schuifmaat alle frets opgemeten. Hierna werd zo’n dure gitaar door hem tot in perfectie voor mij nagebouwd.”

“Radar Love is mijn favoriete Earring nummer. Toenmalig radio-DJ Felix Meurders was sceptisch over de internationale kansen van het nummer en zei in 1973 dat de heren van de Earring maar niet te veel pretenties moesten hebben. Ik heb die uitspraken van Meurders ingelijst thuis aan de muur hangen. Het artikel hangt naast al het eremetaal voor Radar Love.” Het werd de beroemdste Nederlandse rocksingle én car classic ooit. Het nummer werd ook in Engeland en Amerika een daverende hit. “Wij werden in de states vervoerd in limousines, kwamen we topmuzikant Carlos Santana tegen in een oud busje. Hoe kon dat nou? Terug in Nederland ontvingen we de rekeningen voor dat luxe vervoer.”

Volgens Gerritsen is de sfeer binnen de band nog altijd goed. “Zit je meer dan een halve eeuw met elkaar in de band, heb je nog zo’n lol met elkaar.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten