<p>Jan Jense is &#39;woordentovenaar&#39;</p>

Jan Jense is 'woordentovenaar'

(Foto: )

Hemd van het Lijf: Jan Jense

Jan Jense (75) tovert met taal. Dit weekend schrijft hij in De Hoven Passage gratis Sinterklaasgedichtjes voor iedereen.

Waarom deze foto?
“Ik ben een taalmens, een schrijver en dichter. Taal is mijn communicatiemiddel en ik schrijf graag.”

Wat doet u in het dagelijks leven?
“Naast mijn werk als ‘de woordentovenaar’ ben ik kunstschilder en fotokunstenaar. Op mijn facebookpagina presenteer ik mijn werk.”

Waar laat u zich door inspireren?
“Mijn inspiratiebron kan de actualiteit zijn, iets spontaans of ondeugends. Maar ook de mens, omgeving en het genieten van de kleine dingen. Mijn werk ontstaat uit dingen die op mijn pad komen. Ik kijk ernaar vanuit mijn hart en vertaal ze in mijn werk.”

Waarom dicht u zo graag?
“Spelen met taal is voor mij het mooiste wat er is. Je kan er een boodschap mee overbrengen, de ene keer iets emotioneels en de andere keer iets vrolijks. Soms met hele korte zinnen, soms met langere teksten. Je kan met dichten ook een glimlach brengen op het gezicht van anderen.”

Hoe is dat dichten begonnen?
“Als jongeman heb ik reclame gestudeerd. Tijdens die studie ontdekte ik dat ik meer met taal kan dan de gemiddelde persoon. Zo is het spelen met taal steeds meer gegroeid.”

In welk opzicht heeft corona invloed gehad op uw werk?
“Een expositie van mijn werk is niet doorgegaan. Ook zit ik normaal met Moederdag, Vaderdag en Valentijnsdag in de Hoven Passage om gedichten te schrijven, maar dat was dit jaar niet mogelijk. Met mijn vrouw in een verzorgingshuis moet ik voorzichtig zijn. Tijdens de eerste golf heb ik haar drie maanden niet kunnen zien, maar ik ben blij dat wij er samen goed zijn uitgekomen.”

Dit weekend zit u wel weer in het winkelcentrum?
“Klopt, eindelijk mag het weer! Deze zaterdag kunnen mensen van 10.00 uur tot 16.00 uur de huiskamer van Sinterklaas in de Hoven Passage binnenwandelen voor een Sinterklaasgedicht. Geef mij een paar steekwoorden en ik zorg dat er een persoonlijk gedicht op papier komt. Of dat nou is voor een 5-jarig zusje of voor je vrouw. Ik kan snel schakelen!”

Heeft u ook tips voor mensen die zelf aan de slag willen?
“Het is vrij simpel. Bedenk voor wie, wat en waarom. Voor elk onderdeel verzin je twee zinnen, die niet hoeven te rijmen. Laat het een paar uurtjes rusten, kijk er nog eens naar en bedenk rijmende zineindes. Et voilà, je hebt een Sintgedichtje!”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik proberen de saamhorigheid en spontaniteit terug te brengen. Meer aan elkaar denken en met elkaar bezig zijn, dat mis ik.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten