Gezond bewegen kun je leren, bij Oefentherapeuten Delft.. (Foto: HesterFotografie)
Gezond bewegen kun je leren, bij Oefentherapeuten Delft.. (Foto: HesterFotografie)

OefentherapeutenDelft : de coach in gezond bewegen

Algemeen

DELFT – Oefentherapie is een paramedische actieve behandelmethode gericht op het behandelen en voorkomen van klachten die het gevolg zijn van een verkeerd houdings – of bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte.

Bewegen doen we grotendeels onbewust en ieder ontwikkelt zo zijn eigen houdingsgewoonten, maar niet al die gewoonten zijn goed voor het lichaam. Met oefentherapie maken we mensen bewust van hun manier van bewegen en van de relatie tussen dit bewegen en hun klachten. Dit doen we door mensen te laten zien (in spiegels) voelen hoe zij bewegen en wat dat voor gevolgen heeft. Met behulp van oefeningen op maat, die de patiënt in het dagelijks leven eenvoudig kan toepassen, leert de patiënt anders, beter, maar vooral ook bewuster bewegen, met gezonder gedrag en leefstijl. Door houdings- en bewegingsadviezen gekoppeld aan oefenen, toe te passen en te ervaren, leert de patiënt zijn eigen mogelijkheden en grenzen kennen en eventueel ander bewegingsgedrag toe te passen.

Gezond bewegen kun je leren
We behandelen niet alleen uw specifieke klacht, maar u staat als persoon centraal. Door de bewuste manier van oefenen raakt u sterk betrokken bij de therapie en krijgt u inzicht in hoe de klachten zijn te verminderen of te verhelpen. U leert hoe u uw klachten kunt beïnvloeden. Onder begeleiding van de oefentherapeut werkt u aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt u uw lichaam weer in een goede conditie; we helpen het herstelvermogen van het lichaam weer aan het werk te zetten. Oefentherapeuten benaderen klachten op holistische wijze: wij kijken naar het geheel, niet alleen naar de plek waar men last heeft, maar naar het gehele lichaam. De behandeling werkt curatief èn preventief: houding en beweging verbeteren zodanig dat klachten ook op de lange termijn wegblijven. Oefentherapie gegeven door oefentherapeuten kent een lange historie en is gestoeld op een stevige basis, namelijk de bewegingsleer Cesar en de Methode Mensendieck.

Onderzoek 
Tijdens de eerste behandeling proberen wij door een uitgebreid vraaggesprek een duidelijk beeld te krijgen wat uw klachten zijn en wat die voor invloed hebben op uw dagelijks functioneren. Dan volgt er een lichamelijk onderzoek waarbij we allereerst gedetailleerd uw houdings- en bewegingspatroon analyseren en verder de mobiliteit van de gewrichten, de spierspanning , kracht en lengte onderzoeken. We kijken o.a ook naar het ademhalingspatroon e.d. Aan de hand van alle opgedane informatie stellen we een helemaal op uw situatie afgestemd behandelplan op. We behandelen volgens richtlijnen en protocollen die door onze beroepsvereniging zijn gemaakt.