<p>Andrea Nagy, Annette Stolk en Henri&euml;tte Niessing van Stichting Dierenhulp Hongarije met hun honden</p>

Andrea Nagy, Annette Stolk en Henriëtte Niessing van Stichting Dierenhulp Hongarije met hun honden

(Foto: )

Passie met een Gouden Rand: Andrea, Annette en Henriëtte

DELFT - De vriendschap tussen Andrea Nagy (65), Annette Stolk (65) en Henriëtte Niessing (57) ontstond door hun liefde voor dieren. Die liefde zetten zij drieënhalf jaar geleden om in een passie, met de oprichting van Stichting Dierenhulp Hongarije.

Door Cheyenne Toetenel

Andrea en Annette leerden elkaar lange tijd geleden kennen tijdens het uitlaten van hun honden, waaruit een mooie vriendschap ontstond. Henriëtte en Andrea ontmoetten elkaar in Hongarije; het land waar Andrea oorspronkelijk vandaan komt en Henriëtte al actief was met de hulp voor het Hongaarse hondenras Vizsla. Annette en Henriëtte kenden elkaar via de Vizsla-groep op facebook. Een gemeenschappelijke deler van de vriendinnen is de liefde voor dit ras. Bij allen loopt minimaal één Vizsla rond, bijna allemaal geadopteerd uit het buitenland. Het helpen van dieren zat er ook al jong in. De dames groeiden op met honden en katten, en het helpen en opvangen van zieke en zwakke dieren is ook niet nieuw voor ze. “Dat is ons met de paplepel ingegoten.”

Confronterend
Andrea bezoekt nog regelmatig haar geboorteland en is daarom goed op de hoogte van de omgang met dieren. “Het dierenleed dat er nog altijd heerst is verschrikkelijk om te zien. Honden en katten worden mishandeld, op straat gezet of aan de ketting achtergelaten zonder voer en water. Je hebt er geen georganiseerde dierenbescherming zoals we die in Nederland kennen, slechts een aantal particuliere initiatieven waar vrijwilligers zich inzetten. In de Hongaarse asielen zijn de omstandigheden verre van ideaal, omdat ze simpelweg geen budget hebben om voldoende materialen aan te schaffen.” Andrea vond dit beeld zo confronterend, dat zij besloot vanaf dát moment doosjes met halsbanden mee te nemen bij elk bezoek. Annette kwam met het idee om oproepjes op facebook te plaatsen, om meer te kunnen inzamelen. “Het werd steeds meer, waardoor Andrea uiteindelijk met een volle auto richting Hongarije vertrok. Steeds meer mensen wisten ons te vinden en in 2017 besloten wij een officiële stichting te starten. Inmiddels zijn zoveel mensen bekend met Dierenhulp Hongarije, dat we zo’n vier á vijf keer per jaar een vrachtwagen vol richting Hongarije kunnen sturen. Alle spullen die daarin zitten, worden eerlijk verdeeld over meerdere asiels om zoveel mogelijk katten en honden te helpen.” De opgehaalde spullen worden vóór transport tegen een gereduceerd tarief opgeslagen in een opslagruimte in Nootdorp. “Voorheen deden we dat in huis, maar dat is met de groei van onze stichting écht niet meer te doen.”

Acties
Het inzamelen van benodigdheden voor honden en katten vormt de hoofdmoot binnen de stichting, maar de dames zetten zich ook regelmatig in voor ludieke acties. “We hebben een castratie- en sterilisatieproject opgezet, organiseren wandelingen en hebben dit jaar weer een kerstloterij. Lootjes zijn voor 2,50 euro te koop en daarmee zijn leuke gedoneerde prijzen te winnen.” Maar niet alleen honden en katten, ook mensen worden tegenwoordig gesteund door de stichting. “Zo hebben wij een tijdje geleden speelgoed, kleding en muziekinstrumenten ingezameld voor een weeshuis met gehandicapte kinderen in Hongarije. We kijken steeds weer naar wat op ons pad komt en helpen waar mogelijk.”

Hulp
Hoewel veel mensen de Stichting Dierenhulp Hongarije inmiddels weten te vinden, blijven donaties welkom. “Hoe meer hoe beter!”, aldus Annette. “Momenteel ontvangen wij veel handdoeken en oud beddengoed, maar er is ook nog ontzettend veel vraag naar onaangebroken voer, manden, riemen, benches, voerbakken en medicijnen zoals anti-vlooien- en tekenmiddelen, anti-wormenkuurtjes en verbandmiddelen. Deze spullen kunnen wij komen ophalen in de regio, of mensen kunnen het bij ons langsbrengen. Ook donaties in de vorm van geld zijn welkom, zodat we zelf voer kunnen kopen bij de groothandel.” Lezers die willen helpen, kunnen contact opnemen met de dames via de facebookpagina Dierenhulp Hongarije. Daarnaast zijn vaste sponsors altijd welkom. “De transporten kosten veel geld. Het is fijn als mensen ons willen helpen die transporten steeds weer mogelijk te maken.” De dames halen veel voldoening uit het werk voor de stichting en hopen er dan ook nog lang mee te kunnen doorgaan. “Als je na een zending beelden ontvangt van de spullen bij de dieren in de asielen, weet je waar je het voor doet!”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten