'Diversiteit in winkelaanbod is belangrijk voor de sociale cohesie in de wijk'
'Diversiteit in winkelaanbod is belangrijk voor de sociale cohesie in de wijk' Foto: Willem de Bie

Politiek: Miranda Voogt - VVD

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Stadsbelangen (2), Groep Stoelinga (3) en Onafhankelijk Delft (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Miranda Voogt van de VVD.

Wat doe je naast je raadswerk?
Naast mijn werkzaamheden voor de raad, werk ik fulltime als senior-adviseur bij het ministerie van VWS. Daar houd ik mij bezig met de implementatie en coördinatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Een erg belangrijk onderwerp, omdat het gaat over het zijn van een toegankelijke en inclusieve samenleving, zodat iedereen naar vermogen mee kan doen. In het verdrag staat bijvoorbeeld wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid, zorg, onderwijs, wonen, openbare ruimte, vervoer, cultuur, sport en andere vrijetijdsbesteding.

Wie is als het over politiek gaat je grote voorbeeld?
Het is een beetje een open deur, want op dit moment is mijn politieke voorbeeld natuurlijk onze premier Mark Rutte. Ik vind het bewonderingswaardig hoe hij als pragmatische crisismanager het land, zonder al te veel brokken, door de gezondheidscrisis loodst. De prestatie die hij hierin levert is enorm, hij gebruikt de juiste toon en weet partijen te verbinden.
Ik ben bijvoorbeeld blij dat wij als inwoners de ruimte hebben gekregen om zelf verantwoordelijkheid te nemen in plaats van dat ons allerlei verplichtingen zoals een avondklok wordt opgelegd. Het nemen van verantwoordelijkheid en het hebben van vrijheid om mijn eigen keuzes te maken vind ik belangrijke uitgangspunten.

Waarom koos je voor de VVD?
Naast dat de VVD een enorm gezellige en leuke partij is, is het liberalisme dat mij aanspreekt. Dit betekent dat wij willen werken aan het realiseren van een samenleving waarin mensen zo veel mogelijk vrijheid hebben om eigen keuzes te maken en zo min mogelijk regels opgelegd krijgen vanuit de overheid. Een ander aspect dat mij aanspreekt is het belang van vrijheid om te denken wat je wil en te zijn wie je bent. De VVD is ook de partij die mij aanspreekt op het nemen van regie en verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven. Dit heeft mij gestimuleerd om economisch zelfstandig te zijn en niet afhankelijk te zijn van een partner of van de overheid.

Er is veel te doen over de zogenoemde parkeertransitie; hoe sta jij daarin?
Wat betreft parkeren ben ik van mening dat elke regel een doel moeten dienen of een probleem moet oplossen. Ik kan mij voorstellen dat wanneer er een parkeerprobleem is in een woonwijk, er een oplossing kan liggen in betaald of vergunningparkeren. Uiteraard moet dit altijd goed uitgelegd worden aan de wijk. We zijn als VVD in ieder geval geen voorstander van het rücksichtsloos invoeren van betaald parkeren in wijken zoals Tanthof of Buitenhof. Zeker als daar helemaal geen parkeerprobleem is.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt je daarin?
In de raad houd ik mij bezig met onderwerpen in het sociaal domein, zoals gezondheid, wonen, werkgelegenheid, onderwijs. De VVD is op die gebieden eigenlijk een heel sociale partij. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. De overheid schept daar de randvoorwaarden voor, zodat er gelijke kansen zijn voor iedereen. Daar waar nodig verleent de overheid bijstand, want niet iedereen heeft altijd dezelfde mogelijkheden.
Voor mensen die zich (tijdelijk) niet kunnen redden, moeten wij de zorg en ondersteuning goed regelen. Ik let er dus bijvoorbeeld op dat de gemeente bijdraagt aan deze gelijke ontwikkel- en ontplooiingskansen. Ook let ik erop dat de Delftse middenklasse, die het momenteel zwaar heeft, financieel niet onevenredig veel belast wordt. Voorstellen die veel geld kosten en die er dus voor gaan zorgen dat de gemeentebelastingen omhooggaan, bekijk ik kritisch en weeg hierin de verschillende belangen van de Delftse bevolking af.

Wat heb je voor de Delftse bevolking bereikt?
Ik ben er trots op dat ik eraan heb kunnen bijdragen dat er eindelijk meer goedkope en middel dure woningen voor starters en gezinnen worden bijgebouwd. Dit is een belangrijk punt omdat bijbouwen de enige manier is om de Delftse woningmarkt weer in balans te krijgen. De VVD wil een gemixte en evenwichtige woningvoorraad omdat dit zeer belangrijk is voor een goed woonklimaat in de wijken. Dat kan alleen als er middel dure huur- en koopwoningen bijgebouwd worden.

Er ligt een grote opgave: het aandeel koopwoningen in het middensegment is sterk ondervertegenwoordigd. Zo’n 43% van alle Delftse woningen is een sociale huurwoning, dat is nog exclusief de studentenwoningen. Slechts 8% van de woningen in Delft betreft een woning in het betaalbare middensegment.

De VVD vindt het erg jammer dat de middenklassers en starters op de woningmarkt hun woning buiten Delft moet zoeken. Zij komen vanwege hun inkomen namelijk niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Mede hierdoor is het aantal mensen in de leeftijdscategorie 30 t/m 60 jaar sterk ondervertegenwoordigd in onze stad. Met het bijbouwen van betaalbare woningen hopen wij deze groep in de stad te kunnen behouden.

Wat ook een mooi resultaat is dat er in Delft een technische mbo-school komt. Dit is belangrijk want daarmee ontstaat er een doorlopende leerlijn op het gebied van techniek. Delft is en blijft natuurlijk toch een echte techniek stad. Het voordeel van zo’n school is ook dat het bijdraagt aan meer de werkgelegenheid en banen op ieder niveau.