Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied
Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied

Nieuwe waternatuur voor Schipluiden

Algemeen

SCHIPLUIDEN - Het college heeft op 27 oktober ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst waarin de aanleg en het beheer worden geregeld van 1800 vierkante meter nieuwe waternatuur aan de Gaagweg in Schipluiden. Hoogheemraad Marcel Belt is door het college gemandateerd om de overeenkomst te ondertekenen.

Delfland werkt hard aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied. “Dit is een van onze kerntaken. Wij bewaken de waterkwaliteit en stimuleren de ecologie. Dat doen wij onder meer door het aanleggen van nieuwe waternatuur, zoals natte ecologische zones. Hiermee creëren wij nieuw leefgebied voor waterplanten en -dieren. Voorbeelden van natte ecologische zones zijn natuurvriendelijke oevers, vispaaiplaatsen en waterplantzones. Al deze nieuwe waternatuur draagt ook bij aan de biodiversiteit in ons gebied.”

Ecologische zone
Aan de Gaagweg wordt een natte ecologische zone aangelegd op particulier terrein. “De locatie ligt middenin ons netwerk van ecologische stapstenen en is daarom heel waardevol voor de waterkwaliteit en biodiversiteit in ons gebied.” Door natte ecologische zones logisch met elkaar te verbinden ontstaat een netwerk van nieuwe waternatuur. “We verdelen dit netwerk in kerngebieden, stapstenen, corridors en verbindingszones. Zo werken wij aan een waternatuurgebied dat groot genoeg is voor dieren om te leven, voedsel te verzamelen en zich voort te planten.”

Duurzaam
Zowel bij aanleg als beheer gaat Delfland zo duurzaam mogelijk te werk. Zo worden de natuurlijke materialen die worden weggehaald voor de aanleg zoveel mogelijk ter plekke of in vergelijkbare gebieden hergebruikt. De start van de werkzaamheden staat gepland voor aankomend voorjaar.