<p>Guus Mentink en Willem de Bie presenteren dit weekend een muziekalbum met songs van popicoon Joe Cocker </p>

Guus Mentink en Willem de Bie presenteren dit weekend een muziekalbum met songs van popicoon Joe Cocker

(Foto: Willem de Bie)

Delftenaren presenteren 'Cocker Tribute' album

DELFT – Delftenaren en muzikanten Guus Mentink en Willem de Bie presenteren dit weekend een muziekalbum met songs van popicoon Joe Cocker. Cocker, de man met de stem als roestige golfplaat, brak door na het succesvolle Woodstock festival en had vele hits. Hij overleed in 2014. Mentink en de Bie vonden in dit coroniale tijdperk een manier om toch samen, en ook met andere Delftenaren, muziek te maken en een album te produceren.

In normale tijden gaat een band naar de studio om daar opnames te maken; dat kon nu niet. De Bie: ‘Ik heb de afgelopen jaren veel ‘backing tracks’ verzameld en deels ingespeeld, geen pasklare karaoke-versie, maar van elk nummer elk instrument apart. Bijvoorbeeld drums, bas, toetsen, blazers, gitaren en koortjes, waarvan dan een eigen mix kan worden gemaakt. Ik belde Guus omdat ik een aardige versie van een Joe Cocker nummer had liggen en vroeg of hij die wilde inzingen’.

Andere muzikanten
Mentink: ‘Het leek mij een erg leuk idee, en ik koppelde daar gelijk de vraag aan of we misschien meerdere nummers van Joe Cocker konden opnemen; een idee dat ik al langere tijd had’. Vanaf dat moment ging het snel. Over en weer werden er Cocker-songs gemaild, beluisterd of het qua toonsoort goed was en of er goede backing-tracks van waren. Dat resulteerde uiteindelijk in elf nummers. Mentink: ‘Vanaf het begin speelde het idee om er ook andere muzikanten bij te betrekken. Sommige partijen, met name de koortjes en solo’s, waren niet helemaal lekker, en dus hebben we zeven muzikanten gevraagd mee te doen’.

Twintig sporen
Kirsten Buijst, Heike Nulkes, Henk Robers, Edwin Nieuwkamer, Joost van der Waerden, John Baan en Ferdinand Bakker deden graag mee en kregen van een aantal nummers een mix opgestuurd die ze als basis voor hun eigen bijdrage konden gebruiken. Ook de leadzang van Guus nam hij thuis op. Iedereen stuurde zijn of haar bijdrage op via email. De Bie: ‘Daarna begon het betere knip- en plakwerk. Van sommige nummers had ik soms wel meer dan twintig sporen, iedereen had meerdere stemmen opgenomen zodat we een ruime keus hadden.’
Mentink: ‘Het is echt wennen om thuis tussen de schuifdeuren je stem alles mee te geven wat je anders ook zou doen. Koortjes zingen in de studio doe je met meerderen tegelijk, je kunt dan goed samen de zinnen timen, dat was nu anders’.

Creditcard usb-stick
Nadat alle bijdragen binnen waren kon het album gemixt worden. De Bie: ‘Daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten. Met het uiteindelijke resultaat zijn we goed tevreden, Joe Cocker zou er tevreden over zijn denken we’. Het tribute-album, op een usb-stick in de vorm van een creditcard, wordt aan wethouder Bas Vollebregt aangeboden en is ook te beluisteren op www.cocker-tribute.nl. Het album is daar ook te bestellen. Mentink en de Bie gaan hun manier van werken ook binnen de Delftse muziekwereld promoten. En broeden op een nieuw muzikaal project.

Willem de Bie
Meer berichten