Ingrid Verwiel (rechts) geeft de Doorkijker deze maand door aan Joke Tummers (links) (Foto: Koos Bommelé)
Ingrid Verwiel (rechts) geeft de Doorkijker deze maand door aan Joke Tummers (links) (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Vaak denk ik: wat ben ik toch een bevoorrecht mens'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 18) Joke Tummers.

Door Cheyenne Toetenel

De 74-jarige Delftse is al flink wat jaren actief binnen het Interkerkelijk Stadsdiakonaat Delft. “Ik loop al 40 jaar mee binnen deze vrijwilligersorganisatie die volgend jaar 50 jaar bestaat. Hoe ik daar zo ben ingerold? Als stedenbouwkundige met drie kinderen werkte ik veel thuis. Toen mijn jongste naar de kleuterschool ging stuitte ik op een advertentie van de organisatie en dacht ik; ik kan best een uurtje bij iemand op bezoek gaan. Dat uurtje groeide vrij snel uit tot meer, zeker toen ik de coördinatie van de bezoekgroep op mij nam. Sinds mijn pensioen houd ik mij dagelijks uren of soms zelfs hele dagen bezig met het Stadsdiakonaat. Of dat niet te veel is? Misschien wel, maar ik doe het graag om mensen te helpen!”

Hulp
In Delft wonen veel mensen, waarvan een deel nauwelijks de deur uit komt. Velen voelen zich eenzaam. Een deel daarvan heeft hulp nodig, maar krijgt die niet geregeld. Speciaal voor hen biedt het Interkerkelijk Stadsdiakonaat Delft hulp. “Wij zijn er voor iedereen die om wat voor reden dan ook geen beroep kan doen op familie of vrienden en tussen wal en schip valt. Of ze nu jong of oud zijn, Nederlands of buitenlands, misschien wel ziek of gehandicapt, of alleenstaande ouder. Wij zetten ons graag in voor al deze mensen, met de fantastische groep vrijwilligers die we hebben.” De grootte van die groep vrijwilligers is de afgelopen jaren flink toegenomen. “Waar ik mij nog goed kan herinneren dat we met een groep van zo’n 35 man waren, zijn dat er inmiddels zo’n 140. Ook in coronatijd zijn er ontzettend veel mensen die wat voor een ander willen doen.” Al deze vrijwilligers brengen regelmatig een bezoekje aan de cliënt waaraan zij gekoppeld zijn. “Wij bieden een luisterend oor. Met zoiets kleins breng je vaak al troost voor mensen die eenzaam zijn. We zijn niet meer dan een goeie buur.” Een aantal vrijwilligers doet ook klusjes bij mensen thuis of leert ze omgaan met computers.” De groep vrijwilligers is heel divers. “We hebben middelbare scholieren in ons team, maar ook een dame van 93. We hebben Delvenaren, maar ook vrijwilligers met een ander land van herkomst. Die diversiteit is fantastisch.”

Klik
Als coördinator heeft Joke zowel contact met de vrijwilligers als met de cliënten. “Ik houd de intakegesprekken en match die personen aan elkaar die naar mijn inziens goed bij elkaar passen. Zelf ga ik regelmatig mee op bezoek, in het begin bijvoorbeeld om te kijken of de klik er is tussen vrijwilliger en cliënt. Die klik is belangrijk, want beide partijen moeten er plezier in hebben en er energie van krijgen.” Door het vrijwilligerswerk ziet Joke zichzelf als een bevoorrecht mens. “Door de bezoekgroep kom ik in contact met mensen die zo veel pech hebben gehad in het leven, vaak mensen die veel jonger zijn dan ik. Dat vind ik zo verdrietig. Natuurlijk heb ook ik tegenslagen gehad in het leven, zoals het overlijden van mijn man twee jaar terug. Maar ik kan terugkijken op een geweldig leven mét hem. Veel mensen hebben die mooie herinneringen niet.” Al die verdrietige zaken maken dat Joke zich betrokken voelt bij deze mensen. “Kijk bijvoorbeeld naar personen die uit hun land van herkomst hebben moeten vluchten, en nu tussen twee werelden in zweven. In hun eigen land kunnen zij niet leven, maar ook hier is het lastig een nieuw bestaan op te bouwen. Van mensen die het moeilijk hebben krijg je ook ontzettend veel dankbaarheid terug als je ze een lichtpuntje aanreikt. Dit zorgt voor een mooie wisselwerking, waarbij zowel vrijwilliger als cliënt gebaat is.” Joke vertelt nadrukkelijk dat iedereen die iets voor een ander over heeft van harte welkom is. “Het maakt niet uit hoe oud je bent en wat je achtergrond is. Veel cliënten wachten op een goeie buur!” Kijk bij interesse op www.stadsdiakonaatdelft.nl.

Nieuwe Doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Er is een galerij gemaakt met artikelen en foto’s over/van alle eerdere Doorkijkers: www.bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar: delftsebruggen@xs4all.nl.