De Delftse terrassen zijn leeg en de horecazaken gesloten (Foto: Koos Bommelé)
De Delftse terrassen zijn leeg en de horecazaken gesloten (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'De horeca sluiten heeft een averechtse werking'

Algemeen

DELFT - Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, Besloot het kabinet afgelopen dinsdag dat horecagelegenheden wederom hun deuren moeten sluiten. Een klap die veel ondernemers niet te boven zullen komen, verwacht Jon Cornelese, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Nog geen drie procent van alle herleidbare besmettingen vindt plaats in de horeca, maar toch besloot het kabinet de cafés en restaurants met ingang van woensdag 22.00 uur te sluiten. Onbegrijpelijk vindt Cornelese. “Het is waardeloos. De horeca wordt hard gestraft, terwijl wij juist hebben laten zien dat wij de regels hanteren. Mensen die een hapje of een drankje komen doen zitten op afstand van elkaar en wij spreken gasten aan zodra zij zich niet aan de regels houden. Natuurlijk zijn er een paar voorbeelden te noemen van horecaondernemers die de regels aan hun laars lappen, maar over het algemeen doen we het goed.” Voor Cornelese en veel andere horecaondernemers voelt het daarom als een onterechte straf. “Dat vond ik al bij de eerdere maatregel, die ons dwong de deur te sluiten om 22.00 uur. Je zag dat avondwinkels en supermarkten werden overlopen. Jongeren haalden een koud biertje en zetten het feestje thuis voort. In tegenstelling tot de horeca een ongecontroleerde omgeving, want achter de voordeur kan niet worden ingegrepen. Het is een verschuiving van het probleem. Het gevaar dat het aantal huisfeestjes nu alleen maar verder toeneemt dreigt, want mensen hebben geen andere plek om naartoe te gaan. Na 20.00 uur mag er nu dan ook geen drank meer verkocht worden in supermarkten, maar of dat het verschil gaat maken betwijfel ik.” Cornelese benadrukt graag hoe belangrijk het is om je aan de regels te houden. “Houd je aan de regels, want anders blijven de besmettingen stijgen en komen we voorlopig nog niet af van alle beperkingen. Alleen samen kunnen we zorgen dat alle zaken straks weer open kunnen.”

Gevolgen
De gevolgen van de sluiting zullen desastreus zijn, verwacht Cornelese. “Veel ondernemers hebben hun zaak al moeten sluiten of staan op het punt om om te vallen. Het steunpakket vanuit de overheid wordt afgeschaald, maar toch moeten lonen en andere vaste lasten worden betaald. Dat terwijl er nauwelijks inkomsten zijn. Veel horecaondernemers hebben een reserve, maar ook dat geld raakt zo langzamerhand op.” Horecazaken zoeken ook nu naar creatieve manieren om omzet te genereren, maar dat is volgens Cornelese lang niet voldoende. “Velen doen aan afhalen en bezorgen, maar daar word je niet rijk van. Het is slechts een druppel op de gloeiende plaat.” KHN Delft gaat de komende periode verder inzetten op lastenverlichting voor de ondernemers. “Daarover zijn wij in gesprek met de gemeente. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden om winterterrassen te creëren, zodat Delftse ondernemers gedurende de winter omzet kunnen draaien. Het is belangrijk om de horeca te steunen, want elke zaak die omvalt is er een te veel. Je wilt geen spookstad worden, want daarmee maak je de Delftse economie kapot.”