Op maandag 5 oktober namen de vijf hoofdsponsors een replica van het beeld in ontvangst (Foto: Koos Bommelé)
Op maandag 5 oktober namen de vijf hoofdsponsors een replica van het beeld in ontvangst (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

De 'polsstok-identiteit' van Den Hoorn

Algemeen

Den Hoorn - Tegenover de Dijkshoornseweg in Den Hoorn gaat een standbeeld geplaatst worden van een polsstokspringer. Dit beeld heeft een interessante betekenis. 

Het project bestaat uit een serie beelden van kunstenaar Willem Doomernik. Deze serie beelden is opgesteld op drie punten in Den Hoorn en verbonden door een verhaallijn. Hij had eerst een polsstokspringer gemaakt van brons, die sprong vanaf de kassen naar de huizen. Daarmee wilde hij laten zien dat Den Hoorn een transitie doormaakt. Dat was een beeld op schaal. Inwoners zeiden dat het een goed idee was om dit in het groot te plaatsen. Stichting DNA Den Hoorn draagt bij aan het versterken van de identiteit van Den Hoorn door dit te realiseren.

Verre geschiedenis
De polsstokspringer verbeeld de flexibiliteit en wendbaarheid van de inwoners van Den Hoorn. De geschiedenis gaat 3000 jaar voor Christus terug, toen was er in dit gebied al bewoning. Het valt op dat er steeds vormen van landbouw en jacht als middel van bestaan werden gebruikt. Er werd vanuit hier eten verbouwd en verkocht aan de stad.

Verhaal
“Het beeld is een middel om het verhaal van Den Hoorn te vertellen”, vonden de inwoners. Het is belangrijk dat de mensen die hier komen wonen weten dat Den Hoorn verbonden is met Midden-Delfland en een eigen karakter heeft. Het begon met een beeld dat nu uitgebreid is naar drie beelden met een wandelroute en verhaallijn. “Er is weinig cultureel erfgoed over, wel is er over een aantal plekken veel te vertellen.” Dit wil stichting DNA Den Hoorn de bezoekers en inwoners meegeven.