Veel vissen hebben het baggeren en maaien niet overleefd
Veel vissen hebben het baggeren en maaien niet overleefd

'Grote vissterfte door roekeloos maaien'

Algemeen

DELFT / NOOTDORP - Afgelopen week rapporteerden sportvissers opnieuw een groot aantal dode vissen als gevolg van baggeren en maaien. De dode vissen lagen deze keer in de Nootdorpse plassen, een kleine veenplas tussen de Tweemolentjesvaart en de woonwijk Brasserhout. Tussen de resten van gemaaid riet en andere planten dreven vooral grote dode vissen.

De sportvissers bevestigden dat er een maaiboot aan het werk is geweest. In ondiep water komen de snijmessen in de modderwaar de grote vissen zich in hebben proberen te verstoppen. Ook kan het troebele water zorgen voor een tijdelijke verlaging van de hoeveelheidzuurstof in het water. De sportvissers klagen al langer dat de Nootdorpse plassen en de Delftse Hout moeten worden uitgebaggerd voor een gezonde visstand.

De Algemene Waterschapspartij heeft, samen met andere partijen, nog geen jaar geleden uitvoerige vragen gesteld aan het College van Delfland. Het College antwoordde in 2019 dat vissterfte als gevolg van maaien en baggeren helaas uitzonderingen waren en dat je in de aanbesteding niet kan voorschrijven hoe er gemaaid wordt. De AWP Delfland vindt het onbegrijpelijk. “De aannemer snapt het niet of het kan hem gewoon niet schelen”, aldus Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP en visbioloog. “Delfland kan het er niet bij laten zitten. Moedwillige verstoring van de natuur is toch verboden?” De AWP Delfland hecht grote waarde aan een robuuste waternatuur, en daar wordt ook veel geld aan uitgegeven door Delfland. “De meeste natuurwinst behaal je door voorzichtig te maaien, en niet alles integraal kaal te maken. Delfland wil toch ook dat het goed gaat met de waternatuur?”