Jan van der Mast, Dé Delftenaar van het Jaar 2019, met de bronzen Hugo (Foto: Koos Bommelé)
Jan van der Mast, Dé Delftenaar van het Jaar 2019, met de bronzen Hugo (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Draag úw Delftenaar van het Jaar aan!

Algemeen

DELFT - Wie heeft in uw ogen dit jaar veel voor Delft betekend en moet Dé Delftenaar van het Jaar 2020 worden? U heeft nog tot 1 november om kandidaten aan te dragen.

Door Cheyenne Toetenel

Delft herbergt veel mensen die goed doen voor de stad. Vaak mensen die we nog niet kennen, maar die wel erkenning verdienen. Vorig jaar werd Jan van der Mast uitgeroepen tot Dé Delftenaar van het Jaar. Met hem blikken we terug op zijn overwinning én vooruit op de komende verkiezing.

Impact
“Mijn nominatie kwam als een verrassing”, vertelt Jan. “Dat ik uiteindelijk als nummer 1 uit de verkiezing kwam, was natuurlijk helemáál bijzonder.” Over de nieuwe opzet is Jan nog altijd zeer te spreken. “Je kunt nu heel concreet mensen voordragen die het verdienen vanwege hun inzet voor de stad. Ook de mogelijkheid om jezelf meermaals te introduceren bij de lezers, door in te gaan op bepaalde stellingen en vragen, helpt enorm om jouw werk voor de stad een breder publiek te geven. Zeker als schrijver is het fijn om zo’n prijs te winnen en daarmee meer bekendheid te vergaren. Mensen weten vaak niet dat het een vak is waarin het echt vaak sappelen is om rond te komen.” Jan geeft aan veel leuke reacties te hebben gekregen op zijn nominatie en winst. “Zodra onbekenden naar je toekomen en je aanspreken, merk je wat de impact van zo’n verkiezing is. En de Huug? Die staat te glimmen in mijn prijzenkast!”

Leven anno nu
2019 was voor Jan een jaar waarin zijn werk samenkwam. “Voorgaande jaren heb ik een schrijversbestaan geleid en heb ik in de ‘Van Marken-tunnel’ geleefd. Altijd met het idee: in 2019 komt het boek uit en ga ik oogsten.” Dat ‘oogsten’ verliep anders dan verwacht, door de corona-uitbraak. “Mijn programma was vol, totdat in maart corona uitbrak en alles werd gecanceld in verband met de veiligheid. Inmiddels heb ik weer het een en ander opgepakt, zoals de coronaproof rondleidingen door het Agnetapark, maar ook lezingen en optredens in het Rietveld Theater. Hopelijk volgen meer optredens. Je probeert toch van een nood een deugd te maken. Momenteel bereid ik een historische roman voor over de Rotterdammer Pincoffs, die ook een mooie visie voor zijn stad had, net als Van Marken. Daarbij verlies ik Delft absoluut niet uit het oog. Mijn plan is ook om over twee maanden, net voor Sinterklaas, een dagboek over mijn 2019 uit te brengen in Delft: ‘Domweg gelukkig in Delft’.”

Zorghelden
Op de vraag wie Jan zelf zou willen aandragen voor Dé Delftenaar van het Jaar 2020, reageert hij niet met één concrete naam. “Het moet in deze barre tijden wel iemand uit de zorgsector zijn. We hebben even heel kort staan applaudisseren op balkon of in de tuin, maar dat is allemaal snel overgewaaid. Ook zijn we alweer vergeten dat we zorgpersoneel extra zouden belonen voor hun inzet. De titel van Dé Delftenaar van het Jaar moet dit jaar daarom, als je het mij vraagt, gaan naar iemand die symbool staat voor die hele groep zorgmedewerkers.”

Kent u ook iemand die wat u betreft dit jaar de titel ‘Dé Delftenaar van het Jaar’ mag dragen? Nomineer haar of hem door voor 1 november een mailtje te sturen naar delftenaar@delftopzondag.nl.