<p>Lisa vertelt met haar dans een verhaal (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Lisa vertelt met haar dans een verhaal (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

'Mijn danskwaliteiten én mijn hart liggen bij urban'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de dertienjarige Lisa van der Mast, die al jaren met veel plezier danst bij C.L.E. Dance Studio.

Door Cheyenne Toetenel

Ze zit in het tweede jaar van vmbo kader-gl, doet nu twee jaar aan wedstrijdzwemmen, maar steekt ook aardig wat uurtjes in haar danscarrière. Dat doet ze twee keer per week met haar team in de dansstudio, maar ook individueel thuis. “Het is goed om bezig te blijven en jezelf steeds verder te ontwikkelen.”

Eerste danspasjes
Lisa was er vroeg bij, want vrijwel direct na haar eerste stapjes begon ze te dansen. “Al waren dat op mijn tweede natuurlijk meer de dansjes van Kabouter Plop!” Toen ze een jaar of vier/vijf was werd ze officieel ‘danseres’, toen haar ouders haar inschreven bij een kleuterdansklasje. De overstap naar C.L.E. Dance Studio maakte ze twee jaar later, nadat zij een workshop van de dansschool had gevolgd in Theater de Veste. “Die workshop werd georganiseerd vanuit mijn basisschool en het beviel zo goed dat ik meteen auditie ging doen bij de dansstudio. Nu dans ik in een team van twaalf personen, waarmee ik ook regelmatig aan wedstrijden meedoe. Op de dansschool voelt het als een grote familie.” Wat dansen dé sport voor Lisa maakt? “Met dans kun je al je emoties tonen en de kijker een verhaal vertellen. Dat vind ik supermooi, dat een dans ook echt betekenis kan hebben. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom ik juist voor dansen heb gekozen.” En het wás een keuze, tussen dansen en voetbal. “Natuurlijk, voetbal is ook leuk, maar toch past dansen echt veel beter bij mij als persoon.”

Dansstijl
Met haar team danst Lisa een diversiteit aan dansstijlen, maar tijdens wedstrijden altijd urban. “Hiphop en streetdance zijn ook echt wel de stijlen die ik het liefste dans en waar mijn kwaliteiten liggen. Natuurlijk is het ook weleens leuk om bijvoorbeeld modern of jazz te dansen - wat we bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse theatershow doen - maar toch is het niet helemaal mijn ding. Het gaat mij vaak te langzaam, ik houd van tempo!” Met haar ‘urban dancemoves’ doet Lisa onder meer mee aan de Dutch Dance Competition en het Nederlands Kampioenschap urban stijlen. “Inmiddels heb ik al aan aardig wat wedstrijden meegedaan met mijn team en hebben we ook al veel gewonnen. Maar waar het eigenlijk om gaat en waar ik dan ook het trotst op ben, is dat ik steeds hoger kom en mijzelf verder ontwikkel.”

Workshops
Bij haar ontwikkeling is Lisa ook al geholpen door bekende namen. “Ik heb een workshop gehad van danser Timor Steffens, echt een goede danser. Vrij recent gebeurde dit ook met de Amerikaanse danser en acteur Robert Hoffman. Hij ging langs verschillende dansscholen in het land, waaronder C.L.E. Dance Studio. Het was pittig, maar ik heb er wel superveel van geleerd.”

Dromen en ambities
Lisa geeft aan voor nu helemaal op haar plek te zijn, maar zij heeft ook dromen en ambities. “Het lijkt mij heel tof om in de toekomst écht verder te gaan met dansen en daarmee naamsbekendheid te krijgen, al is dat een lastig wereldje. Van je hobby je werk maken is natuurlijk het mooiste wat er is. Een dansopleiding lijkt mij wel wat, al zie ik ook wel toekomst in een koks- of schoonheidsopleiding.” Mocht ze daadwerkelijk van het dansen haar beroep maken, wat is dan haar wens? “Met bekende artiesten op het podium staan lijkt me heel tof, maar uiteindelijk een eigen show met een team zou geweldig zijn.” Opkijken doet zij op het dansvlak voornamelijk tegen Beyoncé. “Dan leg ik de lat wel meteen héél hoog, maar zij is natuurlijk supergoed. Als ik videoclips van haar zie denk ik: dat zou ik ook wel willen. Maar dan wel zonder het zingen, want dat is helaas geen talent van mij! En graag zonder de hakken!”

Ken jij een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl ! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten