'Minder marktwerking en een sterkere gemeente die het welzijn van haar inwoners voorop stelt'
'Minder marktwerking en een sterkere gemeente die het welzijn van haar inwoners voorop stelt' Foto: SP

Politiek: Lieke van Rossum

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Stadsbelangen (2), Groep Stoelinga (3) en Onafhankelijk Delft (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Lieke van Rossum van de SP.

Wat doe je naast je raadswerk?
Ik werk voltijds voor de SP en geef cursussen en trainingen aan onze leden. Het raadswerk is iets wat je er bij doet. Wist je trouwens dat SP’ers hun raadssalaris afdragen en alleen een vergoeding ontvangen? We doen het dus echt als vrijwilligerswerk.

Wie is als het over politiek gaat je grote voorbeeld?
Eén groot voorbeeld heb ik echt niet. Ik leer dagelijks veel van mijn partijgenoten en kan ook buitenlandse politici heel inspirerend vinden. Maar uiteindelijk is de politiek van ons allemaal, van het collectief. Het gaat niet om de persoon die daar een mooi verhaal staat te houden, maar om de overtuiging die daar achter zit en de mensen die vertegenwoordigd worden.

Waarom koos je voor de SP?
Inmiddels ben ik al heel lang actief voor de SP, maar vroeger had ik een hekel aan politiek: oude mannen in pak die veel praten en weinig doen. Maar ik vond wel dat de wereld eerlijker in elkaar moest gaan zitten. In de SP vond ik een club die echte verandering bewerkstelligde door samen met mensen in actie te komen. Voordat ik in de gemeenteraad ging, heb ik veel acties gedaan met onze jongerengroep.

De SP is het vaak niet eens met het stadsbestuur; wat moet er écht anders in Delft?
Delft is een prachtige historische stad, maar steeds minder een stad waar iedereen terecht kan. Wie alleen al de huizenprijzen ziet, ziet dat Delft langzamerhand een stad voor de rijken wordt.

Ondanks een schrijnend tekort aan betaalbare woningen wil de gemeente vooral dure huizen bouwen en worden huurwoningen verkocht of gesloopt, zoals bijvoorbeeld in het Heilige Land en de Bomenwijk. Bij het nieuwe station werd de grond verkocht aan de hoogste bieder, die daar dan een groot blok neerzet met hele dure kamers.

Dat is je ziel verkopen als stad, dat moet je niet doen. Delft is geen merk en geen bedrijf, Delft is een stad om in te wonen. Wij willen geen ieder-voor-zich mentaliteit maar een stad waarin je samenleeft. De SP staat voor investeren in wat van ons allemaal is: speelplekken, buurthuizen, parken, bibliotheek, kleinschalige scholen en sportvoorzieningen. Daar moet je nooit op beknibbelen. De gemeente heeft in de eerste plaats een maatschappelijke functie.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt je daarin?
In de politiek moet je generalist zijn, je moet je niet met één onderwerp bezig houden omdat je daar toevallig wat van weet of het interessant vindt.

Je kunt je dus voorstellen dat ik me de afgelopen jaren in van alles hebt verdiept… van de bezuinigingen op regelingen tegen armoede tot het opknappen van speeltuintjes en buurthuizen en van het aantal betaalbare huurwoningen tot arbeidsvoorwaarden van mensen die voor de gemeente werken.

Wat heb je voor de Delftse bevolking bereikt?
Met drie van de 39 zetels in de gemeenteraad krijgt de SP haar programma niet morgen voor elkaar. Daarom gaan we ook dagelijks buiten de vergaderzalen de strijd aan samen met mensen die hun eigen leefomgeving willen verbeteren.

Ik kan een lijstje geven van wat we als SP-raadsleden in de gemeenteraad voor elkaar hebben gekregen, maar het meest trots ben op wat we met mensen samen bereikt hebben: verbeteringen aan het regiotaxi vervoer voor mensen die slecht ter been zijn, het opknappen van speeltuintjes, fatsoenlijk loon voor de medewerkers van zwembad Kerkpolder, verbeteringen in de flats van de Poptahof.

Wat zou je in jouw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
Dat er minimaal 3000 betaalbare huurwoningen bij worden gebouwd de komende jaren. Dat sociale huurwoningen die onderhoud nodig hebben gerenoveerd in plaats van gesloopt worden. Zodat niemand hier de stad uit wordt gejaagd omdat hij geen woonruimte meer kan vinden.

Zou je aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Van alles natuurlijk! Maar wat ik heel graag zou willen is dat de politiek dichter bij de praktijk van wat mensen dagelijks meemaken komt te staan. Elke vergadering van de gemeenteraad wordt op internet uitgezonden, maar ik durf te wedden dat maar héél weinig mensen volgen waar dat over gaat.

Dat komt volgens mij omdat het veel te weinig gaat over dingen die mensen belangrijk vinden en de gemeente veel te vaak concludeert dat ‘wij daar niet over gaan’. Oplossing: minder marktwerking en een sterkere gemeente die het welzijn van haar inwoners voorop stelt.

Wat vind je van het Delftse corona-beleid?
De regels verschillen niet zo van andere steden. Er wordt goed gekeken of iedereen zich er aan houd en dat moet ook. Voor de veiligheid maar ook omdat het voor kleine ondernemers een hele zware tijd is en dan is het oneerlijk als de één zijn zaak wel stampvol laat zitten en de ander niet.

Wat ik erg belangrijk vind is dat we ongelijkheid aanpakken, juist in zo’n crisis. Als je de hele tijd thuis moet blijven maakt het nogal uit of je op een klein, slecht geïsoleerd flatje woont of in een vrijstaand huis met tuin.

Als je al thuis kon blijven, want de ‘helden’ uit de lockdown tijd werken vaak voor de laagste salarissen. Het moet niet zo zijn dat je inkomen bepaalt hoeveel risico je gezondheid loopt.