Marion doet haar werk met veel plezier (Foto: Koos Bommelé)
Marion doet haar werk met veel plezier (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Marion Lamens

Algemeen

DELFT - Marion Lamens is een ervaren vrijwilliger en helpt mee als maatje bij VTV in Delft.

Door Juliano van der Knaap

Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV) verzorgt verschillende vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperking in de regio’s Delft, Leiden en Den Haag. De stichting vindt het erg belangrijk dat mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking net als elk ander mens kunnen meedoen in onze samenleving. Dit doen zij door middel van verschillende groepsactiviteiten, vrijwillige thuishulp en beweegcoaches. VTV pleit voor een samenleving waarin iedereen nieuwe vaardigheden kan aanleren, waarin iedereen de mogelijkheid heeft om vrienden te kunnen maken en behouden, dat iedereen zinvolle vrijetijdsbesteding heeft en dat mantelzorgers ondersteund kunnen worden.

Interesse
“Ik begon aan een studie en ik vond autisme erg interessant. In de krant kwam ik een advertentie van VTV tegen. Hierin werden vrijwilligers gevraagd voor mensen met autisme. Toen ik dat las leek dit mij erg leuk om te doen, ik kon hierbij mijn studievaardigheden inzetten en ook nog iemand helpen! De inzet die ik voor VTV heb geleverd is erg divers. Aanvankelijk was de bedoeling dat ik bijvoorbeeld een kind met autisme of met een vermoeden van autisme zou helpen door leuke dingen te doen. Dit kunnen allerlei verschillende leuke activiteiten zijn. Je merkt dat ouders daardoor ontlast worden. Vaak sta je er niet bij stil dat ouders van kinderen met een beperking eigenlijk mantelzorgers zijn. Normaal is zorgen voor een kind heel vanzelfsprekend. Als je kind een beperking blijkt te hebben kan het soms erg ingewikkeld zijn. Het is heel belangrijk dat ouders die daarmee geconfronteerd worden af en toe tijd voor zichzelf hebben om weer op te laden. Als vrijwilliger kan je er voor zorgen dat die ouders tot rust kunnen komen en is het een erg fijn gevoel om die mensen te mogen helpen. Ook heb ik iemand begeleid die door haar chronische ziekte de deur niet meer uit durfde te gaan. Ik ging met dit persoon naar verschillende plekken toe. Hierdoor heeft deze vrouw haar angsten overwonnen. Verder ben ik op dit moment verbonden aan een vrouw met een niet aangeboren hersenletsel. Door mijn studie heb ik veel kennis gekregen over dit soort letsel. De kenmerken hiervan lijken heel erg op die van autisme. Ik kan deze vrouw hierdoor praktisch heel goed begeleiden. De resultaten van mijn inspanningen zijn erg mooi om te zien en ik word er erg blij van als ik bezig ben met het helpen van andere mensen.”

Verandering
Marion was vroeger boekhouder. Zij was altijd al geïnteresseerd in het werken met mensen en psychologie. Toen zij veertig jaar oud was wilde zij iets anders gaan doen en beginnen aan de studie pedagogiek. “Door mijn interesse voor autisme ben ik opnieuw gaan studeren, ik vond het erg belangrijk om ouders in hun kracht te kunnen zetten. Dit hoort bij mijn werk en daar ben ik erg blij mee.” Naast VTV heeft Marion ook andere soorten vrijwilligerswerk gedaan. Toen Marion jonger was en haar kinderen kleiner waren hielp Marion als vrijwilliger bij de Speel-o-theek. Daar werkte zij bij de uitleen en en groeide daarna uiteindelijk uit tot bestuurslid. Daarna is zij collectant geworden voor de Nederlandse Hartstichting en het MS Fonds. Ook heeft Marion een rol gespeeld bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Hier speelde zij een grote rol als bestuurslid.

Vrijwilligerswerk
Er zijn in ons land en in Delft een hoop bewoners die momenteel doen aan vrijwilligerswerk. Marion vindt dit erg mooi om te zien. “Het is goed om iets bij te dragen aan de maatschappij zonder dat er een financiële vergoeding tegenover staat. Je krijgt hier namelijk erg veel andere dingen voor terug. Dat mensen bijvoorbeeld al zo erg geholpen kunnen worden door de kleine dingetjes die je doet maken mij erg blij. Ik denk dat als alle vrijwilligers nu zouden stoppen de halve samenleving zou omvallen. Er zijn op dit moment namelijk gelukkig veel meer vrijwilligers actief dan wij denken.”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!