Ronald Roepman (links) en Nicole Dekker en Martijn Sinnema, over de aangekondigde maatregelen voor de woningmarkt.
Ronald Roepman (links) en Nicole Dekker en Martijn Sinnema, over de aangekondigde maatregelen voor de woningmarkt.

Roepman: top begeleider van starters

wonen

DELFT - Het lijkt erop dat starters op de woningmarkt een betere uitgangspositie zouden kunnen krijgen. Aanleiding hiervoor is het nieuws dat de overdrachtsbelasting van 2 procent komt te vervallen.

De kabinetsplannen en de daarbij horende maatregelen worden officieel gepresenteerd op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. Vooruitlopend op komende dinsdag 15 september is er al een aantal beoogde maatregelen naar buiten gekomen, waaronder maatregelen met betrekking tot de woningmarkt. “De afschaffing van de overdrachtsbelasting van 2 procent is voor starters in elk geval goed nieuws”, zegt Ronald Roepman van Roepman Makelaardij. “Dit gaat gelden voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar, dus voor de groep die voor het eerst een huis koopt.”
De 2 procent overdrachtsbelasting die je normaal bij het kopen van een huis betaalt kan een flink bedrag zijn. Je betaalde tot dusverre 2 procent van de koopsom als extra bedrag, omdat je nu eenmaal maar 100 procent van de woningwaarde kan financieren met een hypotheek. “Als je vanaf 2021 een eerste huis gaat kopen, dan hoef je dat extra bedrag dus niet te betalen”, zegt Roepman. “Het is de verwachting dat deze maatregel het kopen van een eerste huis voor starters dichterbij zal brengen.”
Toch blijft de schaarste op de woningmarkt volgens Roepman een heikel punt. Door het woningtekort zou dit aangekondigde voordeel voor starters grotendeels weg kunnen vallen. “Er zijn namelijk te weinig betaalbare woningen voor starters op de woningmarkt”, legt hij uit. “Het is ook nog eens heel goed denkbaar dat de huizenprijzen nog harder gaan stijgen dan ze al doen. Veel vraag van elkaar beconcurrerende starters zal bij weinig aanbod de prijzen verder opdrijven.”
De problematiek rond starters op de woningmarkt wordt nogal eens opgevangen door ouders, die een tweede huis kopen, waar hun zoon of dochter dan in kan wonen. Maar dat gaat moeilijker worden als de plannen voor 2021 doorgaan. “Die zullen namelijk juist meer overdrachtsbelasting gaan betalen”, vertelt Roepman. “Voor hen gaan dezelfde regels gelden als voor particuliere beleggers. Voor hen wordt de overdrachtsbelasting verhoogd van 2 naar 8 procent.”
Deze maatregel wordt doorgevoerd, omdat beleggers momenteel de kansen voor starters op een eerste eigen huis verkleinen. Hun wordt kansen ontnomen, doordat deze beleggers huizen opkopen en duur verhuren. Goedwillende ouders, die als ‘reddende engelen’ willen optreden, wordt hiermee ook een beetje de voet dwars gezet, omdat voor hen dus ook het hogere percentage gaat gelden.

Andere maatregelen
De WOZ-waarden van woningen zullen in 2021 waarschijnlijk omhoog gaan, als gevolg van de stijgende prijzen. Het stijgingspercentage zal ongeveer 6 tot 8 procent zijn. De hoogte van de WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb). “Daarom is het belangrijk om je WOZ-waarde goed te controleren en eventueel bezwaar te maken bij de Gemeente”, zegt Roepman.
Op het gebied van de hypotheekrenteaftrek heb je per 1 januari 2021 minder voordeel als je inkomen boven de 68.507 euro ligt. Het aftrekpercentage daalt namelijk van 46 naar 43 procent. Ook de rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften zijn tegen dit lagere, en in dit geval onvoordeliger percentage aftrekbaar.
Roepman Makelaardij, Molslaan 43, telefoon (015) 213 41 34,
internet www.roepman.nl.