(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Marijtje Pronk

Algemeen

Marijtje (51) is directeur van Theater de Veste en blij weer bezoekers te mogen verwelkomen.

Waarom wilde jij hier op de foto?
"We hebben ontzettend veel zin om ons mooie theaterprogramma te presenteren en het publiek weer te ontvangen!"

Waarom voel jij je zo verbonden met dit theater?
"Met het Delftse publiek en het type programmering heb ik een connectie. Mensen worden uitgedaagd om een keer wat anders te proberen door ons zeer diverse programma. Van theater tot college en debat. Het Delftse publiek is nieuwsgierig, open-minded en laat zich graag verrassen.”

Hoe was de coronaperiode voor jullie tot nu toe?
"Voor de hele cultuursector was het onzeker of organisaties en gezelschappen konden voortbestaan, ook voor ons."

Hoe hebben jullie die maanden overbrugd?
"Wij hebben in de gemeente een zeer goede partner, die ons terzijde staat met raad én daad. Daarnaast hebben we externe fondsen aangevraagd, zoals het Kickstart Cultuurfonds. En belangrijk: de Vrienden, onze business club en de bezoekers van het theater hebben ons enorm geholpen. Het is geweldig te zien hoe het theater gedragen wordt door de hele stad.”

Hoe gaat het theater om met het 'nieuwe normaal'?
"Het ventilatiesysteem is zodanig aangepast dat we constant verse lucht de zaal inblazen en iedere bezoeker krijgt volop ruimte. De optimale persoonlijke ruimte en aandacht die we geven, zien we als een extra luxe. Twee geweldige lokale kunstenaars, Frans van der Horst en Micha de Bie, hebben de praktische voorwaarden op een creatieve manier ingevuld. Zij hebben voor ieder huishouden een eigen 'huiskamertje' gemaakt. Ook hebben zij niet zomaar wat vakken op de vloer getapet, zij hebben er een waar kunstwerk van gemaakt waardoor het leuk wordt om je door de ruimte te bewegen."

Wat kunnen we dit seizoen verwachten?
"Een heel breed programma! We zijn trots dat al die grote en goede namen willen komen. We zijn heel blij met de Ashton Brothers, die met een coronaproof theaterspektakel komen. Op cabaretgebied ontvangen we bijvoorbeeld Patrick Laureij en Tim Fransen. Op muziekgebied JB Meijers, Shirma Rouse, Glenn Faria, Ellen ten Damme, maar ook Francis van Broekhuizen. Veel grote toneelgezelschappen en toneelheld Pierre Bokma. Vanaf nu hebben we ook iedere maand theater voor peuters en kleuters. En we hebben een mooi jeugdtheaterprogramma, waaronder een verrassende familievoorstelling van Jetse Batelaan. Extra speciaal is ons college & debat-aanbod, met onder meer filosofische cafés, bètaborrels en veel verrassende sprekers en debatten. Per voorstelling zijn maar 100 kaarten beschikbaar, dus belangrijk dat mensen er snel bij zijn!"

Ik hoorde ook iets over een uniek spektakel?
"Radman. In de herfstvakantie staat een echt reuzenrad op de Markt, welke deel uitmaakt van een bijzondere voorstelling. Het lijkt op kermis, maar is theater!"

Wat zou jij doen als burgemeester van Delft?
"Wat onze huidige burgemeester heel goed doet, is dat zij plekken creëert waar de stad elkaar tegenkomt. Ik zie die plekken van verbinding in de stad als een essentiële waarde. Cultuurorganisaties zoals theaters, bibliotheken, musea en debatpodia bieden die waarde in optima forma, omdat de ontmoeting op deze plekken altijd gerelateerd is aan een verhaal. Dat goede werk zou ik alleen maar nóg meer onderstrepen."