Ook op het Stanislascollege Westplantsoen is het vanaf komende week een stuk drukker  (Foto: Koos Bommelé)
Ook op het Stanislascollege Westplantsoen is het vanaf komende week een stuk drukker (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Middelbare scholen klaar voor coronaproof schooljaar

Algemeen

DELFT - Volle klaslokalen, pauzeren in de aula, leerlingen die weer binnen 1,5 meter van elkaar mogen komen. Het onderwijs zal er vanaf komende week anders uitzien dan vóór de zomervakantie. De directies van middelbare scholen zijn - ondanks de zorgen - blij met deze ontwikkeling.

Door Cheyenne Toetenel

Vanaf maandag en dinsdag gaan duizenden kinderen weer naar school in Delft. De basisscholen waren voor de zomervakantie al volledig open, de middelbare scholen slechts deels. De afgelopen weken hebben middelbare scholen plannen opgesteld om toe te werken naar het nieuwe 'normaal'.

Positiviteit
"Het is wat hè, onderwijs dezer dagen", begint Nico Hovius, conrector van Grotius College Juniusstraat het gesprek. "Onderwijs ligt onder een vergrootglas nu iedereen aan het opstarten is." Hovius begrijpt de zorgen, maar heeft er toch vertrouwen in dat op zijn school de juiste voorbereidingen zijn getroffen. Hij denkt ook dat er een sterke behoefte is aan fysiek onderwijs. "Wat ik merk, is dat veel collega’s en leerlingen weer graag naar school willen. Onderwijs op afstand was een tijdelijke oplossing, maar op een gegeven moment mis je toch interactie. Je wilt bij elkaar zijn en het sociale aspect terughalen." Annette van Oosten, conrector brugklas op het Stanislascollege Westplantsoen, erkent dit: "Het is natuurlijk spannend voor iedereen, maar we kijken ernaar uit om onze leerlingen weer allemaal te zien en ze persoonlijk onderwijs te geven. Dat is toch fijner dan digitaal." Ook Simon Belder, directeur mavo, havo, vwo op het CLD, vindt het voor het onderwijs goed dat nu alle leerlingen weer tegelijkertijd naar school mogen komen. "De situatie vóór de vakantie - waarin slechts een derde deel van de leerlingen fysiek op school aanwezig was en het overige deel de lessen digitaal volgde - was onwenselijk vanwege de belasting van leerlingen en de organisatie, maar heeft wel opgeleverd dat de inzet van ICT een behoorlijke boost heeft gekregen."

Veiligheid
Leerlingen mogen vanaf nu weer in groten getale naar school. Daarbij horen uiteraard een aantal maatregelen. Onderling hoeven leerlingen de 1,5 meter niet te handhaven, maar tussen leerlingen en volwassenen is deze afstand wel verplicht. Hetzelfde geldt voor volwassenen onderling. "Dat vergt een behoorlijke organisatie", aldus Hovius. "Lokalen zijn anders ingericht, de voorste bankjes mogen niet worden bezet, we houden bij het maken van het rooster rekening met klassengroottes, door de hele school geldt eenrichtingsverkeer en we hebben een gescheiden in- en uitgang. Ook de pauzes worden gereguleerd, zodat niet iedereen tegelijk in de aula is." Voor de scholen geldt dat docenten die daar behoefte aan hebben gebruik kunnen maken van mondmaskers en spatschermen. Belder geeft aan dat het beleid is dat bescherming voor volwassenen verplicht is als de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden. Van Oosten: "We vertrouwen op de medewerking van iedereen die naar school komt. Een verantwoordelijkheid die we samen dragen: leerlingen, ouders en alle medewerkers van school."

Ventilatie
De afgelopen tijd was er landelijk veel aandacht voor de ventilatiesystemen in scholen, die in een aantal gevallen niet aan de eisen bleken te voldoen. De gebouwen van de Delftse middelbare scholen voldoen wél aan de wettelijke norm. De schoolleiders geven aan, ondanks dat, toch ook extra aandacht van het personeel te vragen om de leslokalen continu te ventileren. Dat wil zeggen, ramen en deuren zoveel mogelijk open.

Lessen
Ondanks de maatregelen, verwachten de schoolleiders dat de lessen er niet heel anders uit zullen zien dan voor de uitbraak van het coronavirus. "De afstand tussen leraren en leerlingen zal alleen wat groter zijn, zowel letterlijk als figuurlijk", aldus Belder. Hovius: "De docent is in bewegingsvrijheid beperkt en we zetten de tafeltjes wat uit elkaar, maar er gaat gewoon lesgegeven worden." Ook zal op het Stanislascollege - afgezien van het feit dat dit jaar met een nieuw onderwijsconcept van start wordt gegaan - niets veranderen, laat Van Oosten weten. "Het onderwijsconcept lag er al voordat corona uitbrak. Het online werken heeft ons ook wat gebracht en dat zullen we zeker meenemen in de komende tijd."

Wethouder
Onderwijswethouder Hatte van der Woude heeft er alle vertrouwen in dat de scholen de noodzakelijke maatregelen treffen: “Het is fijn dat leerlingen weer naar school kunnen. Een aantal schoolleiders heeft mij voor de zomervakantie gezegd dat daar, ook bij veel docenten, echt behoefte aan is. De basisscholen hebben al veel ervaring opgedaan. Uit wat ik zie bij de middelbare scholen maak ik op dat ze er zeer serieus en daadkrachtig mee omgaan. Binnenkort is er bestuurlijk overleg met onderwijsbestuurders en hierin komt het onderwerp corona en onderwijs aan de orde. Je kunt dan denken aan het pleidooi om onderwijspersoneel versneld te testen omdat anders de uitvoering van het onderwijs in de knel komt door lerarentekorten. De afgelopen coronaperiode heeft verder geleerd dat de lijnen in Delft en regio Haaglanden kort zijn en men elkaar snel vindt. Ook het ministerie van OCW, PO- en VO-raden ondersteunen schoolbesturen met protocollen en Q&A bij heropenen van de scholen.”

TU Delft
De gemeente en TU Delft roepen scholieren, maar ook studenten op om voldoende afstand te houden op de fietspaden en bij verkeerslichten en bruggen in de stad. Op de campus worden mensen door middel van onder meer posters, stickers en borden herinnerd aan de 1,5 meter afstand. Daarnaast wordt op de campus personeel ingezet om mensen te begeleiden bij bushaltes en in- en uitgangen van gebouwen. Ook heeft de TU Delft afspraken gemaakt met de gemeente en het openbaar vervoer over het stroomlijnen van verkeersstromen naar de campus en het monitoren van eventuele drukke plekken.