Balans- en conditieoefeningen geven kracht en meer zelfvertrouwen. (Foto; PR)
Balans- en conditieoefeningen geven kracht en meer zelfvertrouwen. (Foto; PR)

Vallen en gewoon veilig weer opstaan

Algemeen

DELFT – Budo Gouweleeuw biedt wekelijks de ZekerBewegen training voor senioren van de Judo Bond Nederland aan. Een fijne manier om meer te bewegen, en u leert er vallen, maar ook vallen voorkomen èn goed weer opstaan.

Het is één van de eerste dingen die je leert tijdens de judoles: veilig vallen. Logisch dus dat de instructeurs van Budo Gouweleeuw de aangewezen personen zijn om de ZekerBewegen training te geven. Deze training is bedoeld voor mensen van 65 jaar en ouder die zich zekerder willen voelen en gezond willen bewegen. “Onze docent Aad van der Kooij heeft de regie over deze lessen”, vertelt Maarten Verbaan van Budo Gouweleeuw. “Als senior èn als 5e dan judoka is hij hier de aangewezen persoon voor. Hij wordt daarin bijgestaan door twee assistenten.” De training bestaat uit balans- en conditieoefeningen, met als doel om sterker en zekerder te staan en te bewegen. De dojo aan de Willem Bilderdijkhof beschikt over verschillende attributen om de oefeningen zo effectief mogelijk te doen, zoals grote ballen, elastieken voor de krachttraining en balanskussens.

Gezellig
Voorkomen dat je valt is natuurlijk het beste. Maar àls u dan valt, is het belangrijk dat u leert om dat zo veilig mogelijk te doen. Daarom leert u diverse valtechnieken, die uit de judosport afkomstig zijn. “U oefent deze technieken op zachte matten. De techniek moet een automatisme worden.” Net zo belangrijk is het om te leren hoe u goed, veilig en snel weer opstaat. Bewegen is voor iedereen belangrijk, ook voor senioren. Maar de ZekerBewegen training is niet alleen nuttig, het is ook een gezellige en ongedwongen manier om meer te bewegen. Iedere training wordt afgesloten met een gezamenlijk kopje koffie of thee. Een gratis proefles volgen is altijd mogelijk, geef u op via info@budogouweleeuw.nl. Een aantal zorgverzekeraars bieden een bijdrage voor het volgen van de training. www.budogouweleeuw.nl.