Barry Raaijmakers vertelt graag over de Maria van Jessekerk.
Barry Raaijmakers vertelt graag over de Maria van Jessekerk.

Hemd van het Lijf: Barry Raijmakers

Algemeen

Barry Raijmakers, historicus en communicatieadviseur bij de gemeente, leidt graag mensen rond langs verrassende plekjes in de stad.

Waarom wilde je hier op de Burgwal gefotografeerd worden?
Dit is een prachtig stukje Delft. Bovendien zet ik me als vrijwilliger in voor de Maria van Jessekerk.

Wat doe je daar dan?
Ik werk mee aan de fondsenwerving om dit bijzondere gebouw te behouden. De kerk hoort echt bij het stadsbeeld en de geschiedenis. Het vertelt het verhaal van de Reformatie, machtsstrijd, trots en geloof.

En jij vertelt graag verhalen...
Een stad van steen gaat pas leven door het verhaal van haar bewoners. En er zijn zoveel mooie verhalen, zoals dat van de 'verstopte Madonna'. Dat beeld laat ik altijd zien in de Jessekerk.

Ben je een Delftenaar?
Ik ben Brabander van geboorte en studeerde maatschappijgeschiedenis in Rotterdam, met een extra richting in communicatie en voorlichting.
Na mijn studie kreeg ik een baan bij de Delftsche Courant. Zo leerde ik de stad en haar verhalen kennen. Daarna ging ik bij de gemeente werken, maar ben ik nooit gestopt met schrijven over Delft.

Wat schrijf je zoal?
Ik heb aan verschillende historische projecten meegewerkt, waaronder Ach Lieve Tijd. Ook heb ik meegeschreven aan verschillende boeken.

Dus je weet veel over de stad...
Weten is leuk, maar delen is leuker. Ik mag vanuit de gemeente soms bezoekers rondleiden, en ik laat geregeld vrienden en bekenden kennis maken met verrassende plekjes in Delft.

Zoals?
Iedereen kent de kerken en de Oostpoort. Maar heb je het hekwerk op de hoek van de Cameretten en de Markt wel eens bekeken? Dat laat het zonnestelsel zien zoals men dat in de periode 1650, 1700 kende. Je loopt er zo aan voorbij als je het verhaal niet kent.

Interessant. Heb je nog meer leuke voorbeelden?
Ken je de stier op de Beestenmarkt? Die verwijst natuurlijk naar de veehandel die daar ooit was, maar het beeld stond tijdens de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona en was daar te zien in de promotiefilmpjes. Bijzonder toch?
Je bent van Delft gaan houden?
Zeker. Delft is stads en dorps tegelijkertijd. Dat is een fijne combinatie.

Als jij burgemeester van Delft was, dan...
Zou ik het liefst alle Delftenaren dieper kennis laten maken met hun stad. Zo veel stadsgenoten zijn nog nooit in het Prinsenhof of op de toren van de Nieuwe Kerk geweest!